25.12.2016 Zanimljivosti

Želja jedne žene – da postane majka

Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka.

Surogat materinstvo ili presađivanje materice jedine su joj opcije koje, nažalost, u Srbiji još uvek nisu dozvoljene.
Ona je jedna u 5.000 žena, koje se rode bez materice, sa takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, a to je stanje koje karakteriše nedostatak materice i dela vagine. Rođena je kao blizanac i ovakav poroblem mnogo češće se javlja kod njih. Na svu sreću, njena sestra nema ovaj problema, dok Kristina ima samo vaginalni kanal i zdrave jajnike. Jednom mesečno joj rade hormoni i imao osećaj kao da ima ciklus.
Da je na neki način obeležena, kako objašnjava, saznala je sasvim slučajno. Od roditelja je krila da još nema menstrualni ciklus.
– U jednom trenutku su i oni shvatili da sam već u godinama kada je trebalo taj period da dođe, pa me je tata odveo kod lekara. Sećam se da je lekar zvao svoju kolegenicu i gledali su me oboje u čudu – priča Kristina na početku razgovora.
Tada tim novim saznanjima nije pridavala veliku važnost, niti je razmišljala da će je jednog dana to najviše boleti. Njeni roditelji su vest tragično shvatili i videla je da zbog toga pate.
– Tek kada su moje drugarice počele da se udaju, rađaju decu, krenula sam i ja da razmišljam o svemu. I onda kreće taj bol, prepispitivanja. Često sam se pitala ko sam ja. Da li sam uopšte žena – pojašnjava Kristina.
Kako je bivala sve starija, sve joj je bilo teže. Najviše su je pogađale i teško joj padale priče okoline, poput onih – „neće se nikad udati“.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije