07.10.2016 Ishrana trudnica

Ovako izgleda jelovnik bogat vlaknima!

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Vlakna su suštinski važna za zdravu probavu. Ona bubre u stomaku, pospešuju izbacivanje stolice i snižavaju krvni pritisak. 

Dijetna vlakna su biljnog porekla i za njihovo varenje ljudski organizam nema odgovarajuće enzime, zato ostaju nesvareni i tako se izlučuju.

Ona igraju važnu ulogu, sprečavaju tvrdu stolicu i olakšavaju prolaz hrane kroz creva.

U nastavku pročitajte primer idalnog jelovnika bogatog vlaknima.

– Ujutru obavezno na prazan stoma popiti hladan voćni sok.

Doručak – Kafa od žita sa slatkom pavlakom, crni integralni hleb, maslac, marmelada ili med.

Užina – Punomasni jogurt sa zobenim pahuljicama.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Ručak – Supa od povrća, integralna testenina sa sosom od mlevenig mesa, salta od kupusa sa pasuljem.

Užina – Narandža i kivi.

Večera – Integralni hleb, namaz od svežeg sira sa paprikom i šolja svežih borovnica.

Dijetna vlakna takođe štite zidove creva, jer ubrzavaju izlučivanje crevne sluzi. Usporenim pražnjenjem želuca, vlakna smanjuju iskorišćenost hranljivih materija.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije