Najčešće greške pri uspavljivanju bebe

“Na greškama se uči”, kaže naš narod i u tome ima dosta istine. Mladi i neiskusni roditelji u želji da ugode svojoj bebi, često naprave početničke greške koje im kasnije zadaju dosta muke. Između ostalog, to se odnosi i na uspavljivanje bebe. Kako uspostaviti rutinu i omogućiti joj da lagano utone u san?

uspavljivanje

Beba ostaje duže budna
Dosta roditelja misli da će beba bolje i duže spavati ako ostane budna do kasnijih sati, pa čekaju da joj se kapci sami zatvore. To je prva greška. Kad su premorene, bebe spavaju lošije. Prekasni odlazak u krevet dovodi decu u “hiperaktivni mod”; teže se opuštaju i uspavljuju, a češće bude. Kod novorođenčeta još nema pravila, ali kad beba navrši tri-četiri meseca, pravo vreme za odlazak u krevet je sedam ili osam sati uveče. Čim prekršite rutinu, nastaju problemi.

Često spavanje u pokretu
Ako beba često zaspi u kolicima, olakšava vam obavljanje obaveza, ali bebe koje se nauče spavati u pokretu teško će zaspati u krevetiću, što će vam stvoriti probleme. Spavanje im nije dosledno, a bebe vole rutinu i važno im je da znaju kad je vreme za uspavljivanje.

Podizanje bebe čim zaplače
Prirodna reakcija je da, čim čujete bebu da plače, poželite da je odmah uzmete u naručje i utešite. Nekad to može biti i kontraproduktivno. Nije svaki zvuk koji dete proizvede “poziv u pomoć”. Ako mislite da se dete može samo umiriti i zaspati, nemojte žuriti da ga podignete. Dajte mu malo vremena da se pokuša smiriti samo.

Ljuljuškanje dok ne zaspi
Ovu zamku teško je izbeći, jer kad beba stigne, uz hranjenje i presvlačenje, ljuljuškanje u naručju je skoro sve što radite. Novorođenčad jedu svaka dva do tri sata, a njihovi ciklusi buđenja iz sna su haotični i često zadremaju tokom obroka. Dok se beba još privikava na život izvan materice, ljuljuškanje i hranjenje – kako bi zaspala – je u redu. Oko četvrtog meseca bebe počinju stvarati rutine spavanja – tada hranjenje i ljuljanje može postati problem, ako je to jedini način na koji će beba zaspati. Pošto se bude dva do šeset puta u noći, svaki put kad se promeškolji, moraćete je ljuljuškati.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije