26.02.2018 Ishrana deteta

Večito roditeljsko pitanje: Da li je beba dovoljno jela?

Divno je izgubiti se u slatkoći dečijeg zagrljaja i mirisa, jutrima koje provodimo sa bebom i trenucima uspavljivanja, posebno onim u kojima nam beba zaspi u naručju. Ljubav koju mame i tate osećaju prema detetu posebna je, ali za sobom nosi velike odgovornosti i izazove.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

 

Prvih nekoliko meseci roditelji su kao na staklenim nogama i dešava se da ovaj period bude ispunjen nedoumicama i nesigurnošću. Da li je beba dovoljno jela, koliko često bebe jedu i da li je beba gladna… sve su to pitanja sa kojima se suočavaju novonastale majke.

Dr Snežana Stojčić, pedijatar u Rosa školi roditeljstva u Kuršumliji daje odgovore na ova pitanja:

„Kod svake mame postoji dilema da li je njena beba dovoljno jela. Nema mesta za brigu, zbog toga što bebe imaju mehanizam samoregulacije. One se jednostavno oglašavaju kada su gladne, putem plača. Pokazatelji da li je beba dovoljno jela jeste kroz merenje telesne težine, koliki broj stolica ima, da li dovoljno vlaži i puni pelene. U prvom periodu poželjno je hranjenje beba na tri sata, jer je to i period koji je potreban da dete svari obrok.“

Škola roditeljstva u Kuršumliji otvorena je u okviru inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja. U želji da podrži porodicu i budućnost dece, Rosa voda je podržala otvaranje škola u Ubu, Surdulici, Vranju, Požarevcu i Ubu. U njima rade eksperti koji roditeljima daju kredibilne savete o trudnoći, porođaju, nezi bebe i odgajanju deteta.

U 2017. godini u planu je otvaranje novih škola roditeljstva i to u Srpskoj Crnji, Svilajncu, Sjenici, Bojniku i Batočini, u kojima ovakva vrsta podrške do sada nije postojala. Otvaranje novih škola možete podržati i vi, kupovinom Rosa vode od 1,5L, od čije prodaje će se izdvajati po jedan dinar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije