Kako povećati količinu mleka
22.03.2023 Dojenje

Dojenje i laktacija: Kako povećati količinu mleka

Kako povećati količinu mleka u dojkama je nešto što zanima mnoge trudnice, jer svakoj mami je najvažnije da beba bude zdrava i da dobro napreduje. Ako imate problem s laktacijom, dobra vest je da postoji mnogo načina da povećate količinu mleka.

Kako povećati količinu mleka: Od čega zavisi lučenje mleka?

Ako isključivo dojite i beba dobro napreduje, nema potrebe da se opterećujete laktacijom – čak i ako beba izgleda gladna ili nervozna. Da bi održale dobru zalihu mleka, većina majki samo treba da doji kad god je beba gladna, a telo će se prirodno pobrinuti za ostalo. Kada dojite, nervi u vašim grudima upozoravaju mozak da oslobodi prolaktin, hormon koji je odgovorn za lučenje mleka. Što više dojite, vaše telo proizvodi više mleka kako bi zadovoljilo bebine potrebe. Međutim, novopečene mame su u panici, jer misle da mleka nema dovoljno. Osim toga, za razliku od roditelja koji bebu hrane na flašicu, mame koje doje ne mogu da vide koliko mleka beba zaista pije, što samo povećava stres. Ali činjenica je da  90 odsto majki ima dovoljno mleka da zadovolji bebine potrebe.

Kako da znate imate li dovoljno mleka?

Nažalost, nakon dojenja, beba ne može da kaže „nije dovoljno – još sam gladna“. Bebe obično izgube do 10 procenata svoje porođajne težine u prvih nekoliko dana, ali bi to trebalo da povrate u naredne dve nedelje. Ako se beba bori da vrati te kilograme, problem može biti to što nema dovoljno mleka. Važno je znati da su tabele težine novorođenčadi zasnovane na standardima postavljenim od beba hranjenih formulom. One mogu dobiti na težini brže od beba koje su dojene jer je sadržaj masti u adaptiranom mleku veći i konstantan pri svakom hranjenju. Najvažnije je da bebe nastavljaju da rastu, makar i sporo. U proseku, dobro hranjena beba dobija od 110 do 200 g nedeljno. A treba obratiti pažnju na bebinu kaku. Tokom prvih nekoliko dana beba treba da napuni isti broj pelena dnevno koliko ima dana. Dakle, dete od 2 dana će isprljati dve pelene. Počevši od 5. dana, beba koja je dobro hranjena treba da ima najmanje dve do pet stolica dnevno. Bitan je i urin.  Ako je urin svetložut ili bezbojan, a kakica je obilna i boje senfa, beba verovatno dobija dovoljno mleka. Bebe koje ne jedu dovoljno su letargične. Možda se neće buditi tako često ili biti tako aktivne kada se probude. Takođe izgledaju mršavo, gube izgled bucmaste bebe jer njihovo telo koristi energiju iz uskladištene masti za napajanje mozga, nadbubrežnih žlezda i još mnogo toga. Verujte svojim roditeljskim instinktima u vezi ovoga.

Kako povećati količinu mleka: Zašto nema dovoljno mleka?

Evo najčešćih uzroka slabog lučenja mleka:

Beba ne sisa dovoljno često

U prvih nekoliko nedelja nakon porođaja, beba može biti veoma pospana i ponekad dremuckati tokom hranjenja. Ako bez obzira na to dobro napreduju, pustite je da spava. Ali ako ne napreduje dobro – budite je redovno da doji. Prvih nekoliko nedelja trebalo bi da dojite bebu osam do 12 puta dnevno, to jest na svaka dva ili tri sata.

Koristite dohranu

Uopšteno govoreći, vaše telo je dizajnirano da proizvodi onoliko mleka koliko je bebi potrebno. Kada beba često doji, vaše telo shvata da postoji velika potražnja za mlekom i povećava proizvodnju da bi je zadovoljilo. Ako uvodite flašice umesto da dojite, nastavite da izmlazate mleko.  U suprotnom, ako u potpunosti preskočite sesiju, vaše telo će to shvatiti kao signal da bebi treba manje mleka i počeće da smanjuje zalihe.

Beba koristi cuclu

Ukoliko beba koristi dudu tokom dana, ona može zadovoljiti njihovu potrebu za sisanjem i možda neće pokazivati znake gladi. Ako planirate da koristite cuclu, sačekajte da beba napuni 3 ili 4 nedelje i da se količina mleka dobro uspostavi pre nego što je uvedete.

Kako povećati količinu mleka: Prevremeni porođaj

U tom slučaju, beba je suviše mala i slaba da bi sisala. Ako je beba rođena prerano – ili je odvojena od vas nakon rođenja – važno je da odmah počnete da izmlazate mleko, jer u suprotnom lučenje može potpuno prestati.

Zdravstveni problemi

Uobičajeno je da zalihe mleka privremeno smanje ako mama ima prehladu ili grip. Ali druga zdravstvena stanja, poput sindroma policističnih jajnika ili problema sa štitnom žlezdom, mogu imati trajniji uticaj na laktaciju.

Kako rešiti problem?

Postoji mnogo prirodnih načina da stimulišete lučenje mleka:

Pumpice za izmlazanje mleka

Izmlazanje mleka se savetuje za svako propušteno dojenje ili kada beba dobije flašicu. Takođe je dobra ideja da iscedite ostatak mleka nakon svakog hranjenja.

Hrana za bolju laktaciju

Postoji nekoliko namirnica (i pića) koje povećavaju lučenje mleka:

Ovsena kaša. Ne možete pogrešiti sa ovsenom kašom, jer je i ukusna i brzo zasiti. I povećava lučenje mleka. Možete je jesti za doručak ili večeru.

Pivski kvasac. Nije baš ukusan, ali je delotvoran. Prepun je gvožđa, proteina i vitamina B i generalno se smatra bezbednim za konzumiranje.

Lan. Zahvaljujući obilju omega kiselina, konzumiranje lanenog semena jedan je od najboljih načina za povećanje količine mleka.  Samlevene semenke možete dodati u ovsenu kašu. Dobitna kombinacija.

Voda. Nemojte da jedete za dvoje – ali morate da pijete za dvoje. Telo ne može da proizvede dovoljno mleka ako ste dehidrirali.

Ječam, hmelj i komorač. Da, to su isti sastojci koji se nalaze u pivu, i mogu podstaći laktaciju. Pošto niste smeli da pijete pivo u trudnoći, sad slobodno možete popiti jednu čašu. Malu čašu…




Erstudiostok/gettyimages.co.uk

još iz kategorije