31.01.2011 Ishrana Moja Beba

Pustite dete da brlja po stolu!

Kada dete uči da se samostalno služi kašičicom, ne možete da očekujete da pri tom poštuje pravila lepog ponašanja. Normalno, biće hrane svuda po stolu, ali nema mesta nerviranju!

Dopustite detetu da samo stiče određena iskustva, pa tako i ona sa hranom. Uvek imajte na umu da je jelo užitak za sva čula. Dete mora da istraži sve što stavi u usta, pa ne bi trebalo da vas ljuti što stalno pljuje hranu, a zatim je ponovo vraća u usta. Ono ne želi da vas izbaci iz takta već se raduje svaki put kada uspe da „pogodi metu“ i stavi hranu u usta, bez obzira na to da li je upotrebilo kašičicu ili svoje prstiće.
Većina mama se plaši da će dete ostati gladno, jer više od polovine hrane završi na pogrešnim mestima. Ako je to slučaj i sa vama, nemojte uskratiti detetu zadovoljstvo da brlja po stolu i pokušava da se nahrani, već uzmite drugu kašičicu i njome paralelno hranite dete. Nakon izvesnog vremena, dete će savladati veštinu hranjenja, pa mu dodatna pomoć više neće biti potrebna. Ipak, ne očekujte previše! Deca stiču potpunu kontrolu na prstićima ruku oko četvrte godine, tako da ćete do tog uzrasta biti prinuđeni da dežurate kod stola sa krpom u ruci.

Igranje s hranom je O.K.
Beba stara godinu dana uveliko pokazuje interesovanje za samostalno hranjenje. Znamo da su mame veoma zauzete raznim obavezama, tako da im još jedno spremanje kuhinje nije potrebno, pa iz tog razloga ne dozvoljavaju svojoj deci da brljaju po tanjiru, već ih one hrane. Međutim, ni to ne može doveka trajati, jer ćete kad-tad morati dozvoliti detetu da uzme kašiku u ruku. Odlaganjem nećete ništa postići, jer bez obzira na to što je dete malo poraslo, ono i dalje ne ume da koristi kašiku. Da biste haos smanjili na minimum, za početak stavite malu količinu hrane u duboku posudu, a detetu dajte plitku plastičnu kašiku sa kratkom drškom. Kada primetite da počinje da se igra s hranom, umesto da je usmerava ka ustima, nemojte da ga grdite, već počistite uprljani stol, uzmite mu hranu (očigledno se najelo) i dajte mu komadić hleba da ga mrvi i da se njime zabavlja.

Postepenost i doslednost
Već smo rekli da je jelo senzualni užitak koji služi da se zadovolji glad, ali je veoma važno da pri tom uživaju i ostala čula: ukus, miris i vid. Da bi vaša beba počela da razlikuje različite ukuse i mirise, nemojte zajedno miksati različite vrste povrća, već ih ponudite bebi odvojeno. Na primer, izmiksajte jednu kuvanu šargarepu, jedan kuvani krompir i malo spanaća. Zatim sve tri kašice odvojte u tri hrpice na tanjiru, pa dajte detetu kašiku narandžaste, kašiku bele i kašiku zelene kašice, s tim što ćete detetu svaki put reći šta je šta. Hranjenje mora da bude zabavan događaj, ali ne treba ni u čemu preterivati. Vreme hranjenja ne sme da se otegne unedogled, pa čim primetite da se dete najelo, prekinite „ceremoniju“, operite mu usta i ručice i skrenite mu pažnju na neku igru. Vodite računa da dete nikada ne bude prepušteno samo sebi, pa tako ni pri hranjenju. Iako je nemoguće podesiti „tajming“ hranjenja deteta tako da se cela porodica nađe na okupu, ne bi trebalo ni da bude usamljeno.

Saveti za lakše hranjenje bebe:
– Poslužite detetu jelo u dubljoj činijici da bi moglo lakše da zahvati hranu.
– Vaše će se dete lakše snaći sa manjim količinama hrane. Pripazite da jelo ne bude suviše tečno.
– Idealne su male plastične kašike, jer su metalne hladne i imaju oštre ivice.
– Mala deca vole posuđe sa šarenim motivima. Izaberite ono sa likovima iz crtaća ili sa poznatim životinjama.
– Kada sedate za sto sa detetom koje uči samostalno da se hrani obucite staru majicu ili se zaštitite keceljom.
– Dete neka sedi u stolici za hranjenje, a ispod tanjira raširite plastičnu mušemu ili stari stolnjak.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije