Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo
Ume biti poprilično frustrirajuće kada dete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći. Da...
pročitaj jošVitamini su materije korisne za mnoge funkcije organizma – rast i odvijanje kompleksnih biohemijskih procesa u ćelijama, te asimilaciju drugih supstanci kao što su belančevine, masti i ugljeni hidrati. Povrće je bogato sledećim vitaminima:
BATA-KAROTEN – preteča vitamina A, koji je osnova za rast, umnožavanje i obnovu tkiva. Važan je za dobro funkcionisanje vida i imuniteta, te zdravlje kože i sluznica.
Uz to, vitamin A je snažan antioksidans i štiti ćelije od starenja. Ima ga naročito u povrću žute i narandžastocrvene boje kao što su šargarepa, bundeva, tikvice, paradajz i paprika, ali i u povrću tamnozelene boje kao što su spanać i blitva.
VITAMINI B – imaju važnu ulogu u zaštiti tkiva, učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca eritrocita. Vitamini B9 i B12 deluju na funkciju nervnog sistema, čuvaju probavni sistem (naročito creva) pomažući metabolizmu i apsorpciju šećera. Sadrže ih brokoli, artičoke, karfiol i mahunarke.
VITAMIN C – jača imunološke sposobnosti organizma, pomaže u asimiliaciji gvožđa, učestvuje u formiranju kolagena – belančevine koja je neophodna za stvaranje vezivnog tkiva kože. Takođe, ovaj vitamin je i značajan antioksidans.
Vitaminom C obiluju paprika, paradajz i peršun. Budući da je ovaj vitamin termolabilan i toplota ga razara, povrće bi trebalo pripremiti kuvanjem na pari.
Autor: Life Content
U prethodnim brojevima bilo je reči o vitaminima i njihovom značaju u ishrani i zdravlju dece. U ovom tekstu otkrićemo vam koji su minerali naj...
pročitaj jošVećina mladih majki ima problema kada dete treba da pojede nekoliko kašika supe. Mame znaju koliko su supe zdrave za probavni sistem, ali teško usp...
pročitaj jošSvetska agencija za uspostavljanje standarda u ishrani beba mlađih od godinu dana objavila je izveštaj u kome savetuju roditelje da bebama mlađ...
pročitaj još