12.02.2014 Ishrana

Jaje: Zdrava namirnica, ali i jak alergen

Neke mame pitale su nas kada je bezbedno dati bebi da jede jaje. Evo šta sve treba da znate o toj namirnici kako biste izbegli alergije…

jaje

Kad navrši šest meseci, bebinom organizmu nije više dovoljno samo majčino mleko, već je u njenu ishranu potrebno postepeno uvoditi i druge namirnice. S obzirom na to da su u ovom uzrastu rezerve gvožđa u bebinom organizmu iscrpljene, pametno je dohranu započeti namirnicama bogatim ovim metalom (zeleno lisnato povrće i žumance jajeta).

Blagodeti iz jajeta

Jaja predstavljaju dobru hranu za decu. Pored izuzetne hranljive vrednosti, ona su izvanredan, jeftin i niskokaloričan izvor visokovrednih proteina i više važnih hranljivih sastojaka, uključujući i riboflavin, selen, vitamin K. Jaja sadrže i folnu kiselinu, vitamine A, B, D i E, kao i gvožđe. Uz to, jedno jaje sadrži i otprilike 215 mg holina, koji utiče na brži razvoj mozga.

Vrste jaja i njihove karakteristike

Ćureća i guščja jaja imaju slične nutritivne vrednosti kao kokošija, ali su znatno krupnija. Pačja jaja su hranljivija od kokošjih, ali ih treba duže kuvati da bi se uništile bakterije u njima. Prosečna težina pačjeg jajeta iznosi 70 g. Njihov veliki nedostatak jeste to što su često zagađena salmonelom, te se ona ne mogu koristiti sveža ili rovito kuvana. Njih ne smete upotrebljavati za pripremanje majoneza, filova i drugih jela koja se termički ne obrađuju najmanje 10 minuta na 100 stepeni Celzijusovih.

Jaja prepelica u odnosu na kokošje jaje sadrži više fosfolipida, a manje esencijalnih masnih kiselina – linolinske, linolenske i arahidonske. Prepeličje jaje veoma je bogato vitaminima E, B1, B2, B6, B12, C, biotinom, folnom kiselinom, beta-karotenom, karotinoidom, nikotinskom kiselinom i pantotenskom kiselinom. Od minerala najviše sadrži kalijuma, fosfora i gvožđa, a u njegovom žumancetu se nalazi oko 7,2 mg veoma svarljivog gvožđa.

Ova jaja su veoma blagotvorna za ljudski organizam, naročito za krvotok, srce, bubrege, jetru, želudac i mozak. Posebno treba naglasiti da su jaja prepelice vrlo korisna za decu u razvoju i rekonvalescente. U odnosu na kokošja sadrže manje belančevina i masti, a više azotnih materija, znatno su sitnija i u proseku teže od 9,5 do10,5 g.

U kom uzrastu ponuditi bebi jaje?

Zbog mogućnosti pojave alergije, belance ne treba davati detetu pre navršenih godinu dana, dok se tvrdo kuvano žumance može dodati u bebinu kašicu već početkom sedmog meseca.

Zašto treba izbegavati belance?

Belance jajeta jedan je od osam najjačih alergena zbog toga što sadrži nekoliko vrsta proteina koje bebin organizam prepoznaje kao „napadače“. Kada ovi proteini uđu u organizam deteta, u njemu počinju da se izlučuju antitela (imunoglobulini IgE) koja podstiču izlučivanje histamina. Ova supstanca „proizvodi“ alergijsku reakciju za koju su karakteristični sledeći simptomi: curenje nosića, crvenilo i svrab očiju, osip na koži, astma, a u ozbiljnim slučajevima može doći i do anafilaktičkog šoka.

Da li je i žumance alergen?

Mada i ono sadrži određene vrste proteina (fosvitin, livetin), oni retko kada izazivaju alergijske reakcije. Međutim, ako u vašoj užoj porodici postoje slučajevi alergije na jaja, nemojte bebi davati ni žumance sve do navršenih godinu dana.

Kako sprečiti pojavu alergije?

Osim jajeta, postoje i druge namirnice koje izazivaju alergiju (kravlje mleko, riba, gluten iz pšenice, jezgrasto i citrusno voće, kikiriki). Da biste bili sigurni koja je namirnica izazvala alergiju, savetujemo vam da nove namirnice uvodite po sistemu „sačekaj četiri dana“ – podrazumeva se da u bebinu ishranu ne uvodite novu namirnicu dok ne prođu četiri dana od konzumiranja prethodne.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije