Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošKarakteristika svih oblika anemije jeste nedostatak kiseonika u ćelijama organizma nastao usled deficita hemoglobina i nedovoljne sposobnosti krvi da prenosi kiseonik. Uopšteno rečeno, anemija je stanje smanjenog broja eritrocita, ali uzrok može biti ili suviše brz gubitak eritrocita ili njihova izuzetno spora proizvodnja.
U zavisnosti od toga šta je prouzrokovalo njen nastanak, razlikujemo više vrsta anemije. U najvećem broju slučajeva, radi se o nedostatku gvožđa, odnosno o sideropeničnoj anemiji (nastaje uglavnom zbog nedovoljnih količina gvožđa koje se unosi putem hrane), zatim mikrocitna – hipohromna anemija, megaloblastna anemija (izazvana nedostkom vitamina B12 i folne kiseline), alplastička anemija i srpasta anemija.
Najčešći simptomi nedostatka gvožđa jesu: bledilo, umor, vrtoglavica, šum u ušima, smanjenje psihičkog i fizičkog kapaciteta, pukotine u uglovima usana, pojačano opadanje kose, ubrzan puls, bezvoljnost, apatija i zaostajanje u razvoju kod dece.
Najčešće od anemije pate deca, trudnice, vegetarijanci, sportisti, žene u plodnom razdoblju. Prema ispitivanjima, ipak su najugroženija školska deca i trudnice.
Do malokrvnosti, vrlo često, dolazi upravo zbog nepravilnih prehrambenih navika (rafinirani proizvodi), slabog konzumiranja svežeg voća i povrća (mesa, ribe, jaja, mleka i mlečnih proizvoda) koji su odličan izvor vitamina C – bitnog za dobru resorpciju. Zato bi trebalo pravilnom i raznovrsnom ishranom obezbediti organizmu potrebnu količinu gvožđa, najbolje preko hrane, ali se mogu koristiti i dodaci ishrani.
Ako ishrana ne sadrži dovoljne količine proteina (belančevina), a naročito hematogenih aminokiselina: triptofana, glutamina i histidina – koje su neophodne za sintezu hemoglobina, ne može pravilno da se iskoristi gvožđe, te dolazi do pojave anemije.
Ako majka za vreme trudnoće nije bila anemična, tada dete u svom organizmu ima rezerve gvožđa za prvih četiri do šest meseci, iako se hrani pretežno mlekom u kojem nema dovoljno gvožđa. Ako se ne unosi dovoljno hrane bogate gvožđem, kod odojčeta se ispoljava malokrvnost.
Najveća količina gvožđa se nalazi u mesu, iznutricama, ribi, žumancetu, bundevi, smokvama, grašku. Juneća džigerica je jedan od najbogatijih izvora gvožđa (oko 10 mg u 100 gr), a sadrži i vitamin C i B2 i bakar koji podstiče apsorpciju gvožđa, pa je zato u slučaju anemije treba što češće jesti.
Dve vrste gvožđa nalaze se u hrani: hemgvožđe i nehemgvožđe. Hemgvoždje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, a nehemgvožđe predstavlja gvožđe vezano za proteine u biljnoj hrani. Najveća količina gvožđa u prosečnoj ishrani, više od 85 procenata, nalazi se u obliku nehemgvožđa.
Apsorpcija gvožđa iz namirnica životinjskog porekla mnogo je brža i efikasnija (15 do 30 procenata) nego iz biljne hrane iz koje se apsorbuje od 1 do 20 procenata. U biljnoj hrani, gvožđe mora prvo da se oslobodi belančevina za koje je vezano, a zatim da se apsorbuje, dok se gvožđe iz namirnica životinjskog porekla apsorbuje direktno.
Anemija može da se javi i zbog nedostatka vitamina A i B12 i folne kiseline, zatim belančevine i vitamina C, E, B6, bakra i kobalta. Vitamin A se nalazi u obliku provitamina beta-karotena i ima ga najviše u iznutricama, lisnatom i korenastom povrću, koštunjavom voću. Takođe, alge su dobar izvor vitamina A, D, E, kao i vitamina B grupe. Bakra ima najviše u bananama, leguminozama, morskoj ribi, integralnim žitaricama (zrna, klice, mekinje), pečurkama, orasima. Kobalta ima najviše u pšeničnim klicama, integralnom brašnu, pivskom kvascu, tunjevini, kruškama, cvekli.
Posebnu pažnju treba obratiti prilikom pripreme namirnica. Meso, piletina i riba treba da budu pripremljeni kuvanjem u vodi ili vodenoj pari, jer na taj način meso postaje lakše svarljivije, a gubici u hranljivoj i biološkoj vrednosti su manji u odnosu na druge načine pripreme.
Do nedostatka gvožđa može doći i ako se u hrani nalazi velika količina materija koje sprečavaju apsorpciju gvožđa. Tako dejstvo imaju, na primer, fitati koji se nalaze u žitaricama, orasima, leguminozama. Apsorpciju gvožđa otežavaju i pojedine vrste čaja, pa čak i soja. Kafu, čaj, kakao i druge napitke koji sadrže kofein, teobromin i tanin treba piti sat-dva pre ili posle obroka jer te materije otežavaju apsorpciju gvožđa.
U ishrani anemične trudnice preporučuje se:
Autor: Life Content
Gazirana voda dobija se dodavanjem ugljen dioksida pod pritiskom u vodu. Rezultat toga je da voda sadrži slabu, ugljičnu kiselinu, koja uzrokuje st...
pročitaj jošUkoliko je buduća mama zdrava, njena će trudnoća najverovatnije proći bez ikakvih problema. Međutim, žene su sklone da se brinu i kada za to nema r...
pročitaj jošNeke trudnice već u prvim mesecima počinje da muči gorušice, dok druge od ove tegobe pate tokom čitave trudnoće. Nažalost, univerzalnog leka - nema...
pročitaj još