29.06.2014 Dete

Čitanje deci ima veliki uticaj na njihov akademski uspeh

Čitanje deci ima enorman uticaj na njihov akademski uspeh i roditelji bi im trebali čitati već od rođenja, ističu stručnjaci s američke Akademije pedijatara. Pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života zaista može biti predskazatelj koliko će deca biti napredna u vrtiću, predškolskoj dobi, u školi, a i u kasnijem obrazovanju, piše „Daily Mail“.

Woman reading book to young girl in bed smiling

„To ne znači da učite dvomesečno dete da čita“, ističe dr. Danet Glasi. Pevanje, igranje, pričanje i slaganje rima među aktivnostima su koje promovišu ranu pismenost. Što dete bude starije možete mu više čitati priče, slikovnice, pokazivati sličice prikladne njegovim godinama.

Važnost čitanja u ranoj dobi američki pedijatri ističu zbog slabe prakse u njihovoj zemlji gde tek trećina roditelja svakodnevno čita svojoj deci do pete godine. Većina njih se slaže da gadžete i današnju modernu tehnologiju treba skloniti od male dece, pogotovo do njihove druge godine jer to drastično utiče na njihov vokabular. Jedan od razloga je što tada roditelji s njima manje razgovaraju, kao i kada je uključen televizor, a deca dokazano najviše reči uče od svojih roditelja.

Autor: Life Content, Đ.S.
Izvor: 24sata.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije