21.03.2014 Dete

Dečje seksualne igre

Prilično često ponašanje u predškolskom i rano školskom uzrastu je ispitivanje genitalija druge dece. Ovakvo ponašanje se može uočiti u najinteresantnijoj dečijoj igri: igranje doktora.

deca

Čak polovina odraslih se seća ovakvih igara. Igre ovakvog tipa se dešavaju između dečaka i devojčica, samo devojčica, samo dečaka, komšijske dece, rođenih braća i sestara, rođaka.

Radoznalost

Deca u ovom uzrastu su izuzetno radoznala o telu – svom i tuđem. Svoju radoznalost će ispoljavati imitirajući roditelje, tj. brak, i igrajući igre uloga i pretvaranja, a kao najpopularnija igra biće verovatno igra doktora. Ova prirodna radoznalost u kombinaciji sa igrama pretvaranja i uloga dovešće i do dečije seksualne igre. Verovatno će voditi dodirivanju, a deca će otkriti da im je tokom ovakvih dodirivanja lepo. Ipak, ovakav tip igre je potpuno bezopasan i nije štetan.

Razumevanje situacije

Šta biste uradili ako uđete u sobu vašeg sina i zatknete ga sa stetoskopom oko vrata kako se igra doktora sa drugaricom ispitivajući genitalno područje?

Prvo, duboko udahnite i prestanite da gledate kroz oči odrasle osobe – vaše dete ne vodi ljubav sa drugaricom! Najverovatnije je radoznalo u pogledu svojih tela i njihovih razlika.

Drugo, neka vas vaše vrednosti vode ka prikladnom i mirnom reagovanju. Neki roditelji biraju da ignorišu ovakvo ponašanje i jednostavno zatvore vrata, znajući da će ovo proći. Drugima je neugodno jer se ovako igra u njihovoj kući, možda će mirno reći deci da prestanu tako da se igraju, da se obuku i igraju u dnevnoj sobi zajedno sa odraslima.

Prilika za važnu lekciju

Nakon igre koju ste uočili i kada ste sami sa detetom, možete iskoristiti razna sredstva edukacije. Možete reći: “Znam da si zainteresovan šta to imaju devojčice, a šta imaš ti. Ali, postoje drugi načini da saznaš šta te interesuje, a da ne gledaš šta drugarica ima ispod suknje. Imam jednu divnu knjigu, pa pogledajmo zajedno.” Ako nemate knjigu, posetite biblioteku. Ovo je sjajna prilika da učlanite dete u biblioteku i usadite mu čitalačku naviku.

Ovakve prilike možete koristiti da biste naučili detet određenim vrednostima. Na primer: “Tvoje telo pripada tebi i telo tvoje drugarice pripada njoj. Mislimo da je bolje da se deca igraju obučena.”.

Vrištanje i preterano reagovanje može uzrokovati da se dete stidi i oseća krivim oko radoznalosti vezane za seksualnost. Nemojte usađivati velike predrasude detetu koje je samo znatiželjno. Probajte da ostanete mirni i zapamtite da ova vrsta igre je normalno ponašanje.

Znaci upozorenje

Zapamtite da postoji velika razlika između ovog načina seksualne igre koja je bezopasna i igre koja je uvredljiva i eksploatiše drugo dete. Deca se neće prirodno upustiti u bolnu seksualnu igru, oralno-genitalni kontakt, simulirani ili realni seksualni odnos, penetraciju prstima ili nekim drugim predmetima. Ovakav tip aktivnosti dolazi verovatno od izloženosti deteta neodgovarajućim zabavama za odrasle, ili mogu biti signal da je dete zlostavljano. Ako se vaše dete izloži ovakvoj igri, porazgovarajte sa pedijatrom i potpuno smanjite kontakte sa decom koja su započela igru.

Autor: www.klinikaperinatal.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bez skupih poklona

24.12.2016 Dete

Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima staln...

pročitaj još