13.11.2016 Ishrana deteta

10 novih činjenica o ishrani (koje do sada niste čuli)

Ishrana bebe je, po svoj prilici, najinteresantnija tema svim majkama. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dosad smo je obrađivali iz mnogo razlicitih aspekata, a ovog puta vam nudimo cinjenice kojima ćete, svakako, obogatiti svoje dosadašnje znanje.

U nastavku pročitajte nove savete pedijatara i nutricionista iz vodećih evropskih institucija…

1. MOŽE I PRE NAVRŠENIH ŠEST MESECI
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje majke da bebe
isključivo doje najmanje šest meseci. Međutim, ako vaše dete ranije pokaže spremnost za prelazak na čvrstu hranu, možete mu dati miks voća i barenog pirinča, ali ne pre navršenih 20 nedelja života (pet meseci). Treba da znate da je preuranjeno uvođenje kašica u bebinu ishranu povezano sa velikim brojem alergijskih reakcija u starijem uzrastu.

2. SIGURNI ZNACI
Znaci da je dete spremno da, osim majcinog mleka, klopa i nemlecnu hranu jesu sledeci: beba stabilno sedi bez icije pomoci, trpa rucice u usta, posmatra vas dok jedete i cini vam se da je gladna nakon što je pojela mlecni obrok.

3. IZNENADNA ALAVOST
Primećeno je da krajem trećeg i početkom četvrtog meseca života
većina beba gotovo preko noći postaje nezasita. U tom periodu one su u stanju da posisaju mleko iz obe dojke a čini se kao da bi mogle pojesti još toliko. Pre nego što odlučite da dohranite bebu, sačekajte 48 sati, jer upravo toliko traje period iznenadne “alavosti”. Međutim, ako ne prođe ni nakon pet dana, uvedite bebi jedan obrok od barenog pirinča pomešanog sa vašim mlekom, pa pratite situaciju.

4. NE ŽURITE!
Majke u Srbiji najcešće počinju da dohranjuju bebe kada navrše 4,7 meseci. To zapravo znači da žure i rizikuju da njihovo dete kasnije oboli od astme, dijabetesa ili ekcema.

5. DOBRA PRIPREMA
Bebe koje su sisale najmanje pet meseci mnogo bolje vare nemlečnu hranu od mališana hranjenih adaptiranim mlekom. Razlog tome su enzimi iz majčinog mleka čiji je zadatak da “pripreme” bebina creva za varenje masnoća, proteina i ugljenih hidrata. Mada većina majki bebe hrane izmiksanom hranom, u svetu je sve popularniji tzv. “baby led weaning” sistem, po kom dete prstićima uzima iseckanu hranu. Obično se počinje sa sitno isečenom bananom ili kuvanom šargarepom. Istraživanja su pokazala da dete ovako pojede 30% više nego kada ga mama hrani kašicicom.

Ostalih 5 iznenađujućih znakova pogledajte na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije