Leti bi trebalo jesti što laganija i malko slanija jela prvenstveno zbog elektrolita u telu jer gubimo više tečnosti nego u drugim godišnjim dobima.
Foto Gulliver/Thinkstock
Iz tog razloga preporučuju se lagana i brza jela puna minerala i skroba kako bi organizam lakše vario hranu.
Riba i lagana hrana svakako je najbolji izbor za vreme letnjih vrućina dok se onima koji preferiraju meso savetuje da ga kombinuju s mnogo povrća.
Osveženje možete pronaći u ceđenim sokovima od cvekle, šargarepe, celera i svega čime nas priroda okružuje.
Varivo od graška
Sastojci:
– 600 g mladog graška
– 300 g šargarepe
– 1 glavica luka
– 1 kašičica mlevene paprike
– 1 kašika brašna
– 1 veza mirođije
– 2 kašike ulja
– 1 l juneće supe (može i vode)
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Luk i šargarepu iseći na kockice, mirođiju sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti luk, dodati šargarepu pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok šargarepa ne omekša.
3. U omekšalu šargarepu dodati grašak, te nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe.
4. Kada grašak i šargarepa omekšaju, dodati mirođiju, mlevenu papriku i začiniti po ukusu.
5. Brašno razmutiti sa malo vode i umešati u varivo pred kraj kuvanja. Zatim nastaviti sa kuvanjem uz povremeno mešanje dok se ne dobije željena gustina.
Ostale recepte možete pogledatei OVDE.