11.12.2016 Dete

Kao na rolerkosteru: Kako da prevaziđete ove promene raspoloženja u trudnoći?

Vežbanjem možete bitno uticati na to kako ćete se osećati tokom trudnoće. Blagim vežbama čak možete učiniti noćni san učiniti kvalitetnijim, a kada budete odmorni i promene raspoloženja će biti blaže izražene.
Guliver/Getty

Guliver/Getty

 Ludovanje hormona u telu tokom trudnoće kao posledicu imaju česte promene raspoloženja trudničkom svakodnevicom. Nakon nekoliko nedelja postaće vam normalno da nema smisla pokušavati shvatiti samu sebe. Sve će doći na svoje tek kada hormoni odluče tako.
Kako sve hormoni u trudnoći utiču na raspoloženje?
Ovo je ujedno i, odmah nakon mučnina, najzloglasniji simptom trudnoće. U jednom trenutku si najsrećnija na svijetu, dok već u drugom liješ krokodilske suze. Raspon emocija koje će vas u nekoliko minuta preplaviti biće nebrojen. Tuga, beskrajna ljubav, sreća, ljutnja i jad. Ako ste mislili da je nemoguće osećati sve ovo u kratkom roku, sigurno niste bili trudni.
Dobra vest je da će svaka majka i trudnica imati razumevanja za nagle promene raspoloženja. I partner će se vrlo brzo priviknuti na njih. Loša vest je da će vam se ponekad činiti da ta vaša emocionalna neodlučnost traje čitavu večnost i više ni sami sebe nećete moći trpeti. Osim što se često javlja u prvom tromesečju, nije neuobičajeno da se promene raspoloženja vrate kada uđete u treće tromesečje.
Uzrok promena u raspoloženju krije se u promenama nivoa estrogena i progesterona s kojima se vaše telo suočava u trudnoći. Značajnije hormonalne promene u telu bitno utiču na to kako mozak reaguje na signale o vašem raspoloženju i kako reguliše reakcije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije