10.07.2016 Zdravlje deteta

Kako da zabavite decu na plaži?

Trčanje i hodanje po pesku i plićaku sa bosim nogama odlično je za pravilan razvoj stopala, ali vodite računa da pesak ne bude prevruć ili da se dete ne poseče na oštrom kamenju ili staklu. Šetnja kroz plićak sa bosim nogama prijaće i roditeljima, budući da pesak deluje kao fini piling za kožu stopala. U nastavku vam donosimo nekoliko interesntnih ideja kako da zabavite dete na plaži te i kako da vama vreme brže prođe uz igru i smeh. 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pravite zamkove od peska
Na peščanoj plaži glavna zanimacija su lopatice, grabulje, kantice kojima se pesak može presipati, kopati, grabuljati i od kojeg se mogu praviti razni oblici. Pravljenjem kula od peska dete uči i uvežbava finu motoriku, sposobnost da pravi sitne pokrete rukama uz zadržavanje dobre kooordinacije između prstiju i oka.

Fina motorika se razvija sa uzrastom, a počinje od najranijeg detinjstva kada dete uči da drži kašiku u ruci. Oprez je potreban pošto će beba koja sedi i igra se na pesku  rado staviti u usta svaki otpadak ili predmet koji bude iskopala iz peska.

Skupljajte suvenire sa plaže
Na šljunkovitoj plaži možete sa bebom sakupljati lepe kamenčiće ili školjke u plastičnu kanticu, ali budite veoma obazrivi da neki od kamenčića ne završi u bebinim ustima.

Igrajte igre sa loptom
Osim kupanja, pravljenja kula od peska i brčkanja u plićaku, sa starijom bebom možete da se igrate i loptom. Najbolja je gumena lopta na naduvavanje koja je lagana pa je beba može lako baciti ili zakotrljati. Uglavnom se igranje loptom sa bebom svodi na dodavanje i kotrljanje. Sa starijim detetom možete igrati fudbal ili odbojku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Upala uva kod dece

13.03.2017 Dete

Upala uva je jedno je od najčešćih oboljenja od kojih pate mališani, i to već od treće godine života. Statistika, koju su radili naučnici Univerzit...

pročitaj još