02.02.2015 Zdravlje deteta

Kako se tušira dete pod temperaturom

Sve dok telesna temperatura vašeg deteta ne prelazi 38 stepeni C, ne treba da brinite. Kad pređe taj podeok, evo šta treba da radite.

Istina, i malo povišena temperatura kad majki izazaiva nelagodu i brigu, a popriličan broj mama odmah hvata panika.

Mame, ne brinite, možda niste ni svesne koliko je sposoban taj mali organizam da se bori. Sve dok temepertura bašeg bebirona ne pređe 38 stepeni C, ne brinite. U najvećem broju slučajeva organizam se sam izbori sa poteškoćom pa često ne treba nikakva intervencija.

U našu redakciju stiglo je poprilično pisama sa pitanjem Kako da spustim temperaturu kod deteta?

Pre nego što pozovete lekara ili odvedete dete u savetovalište, evo kako treba da izgleda tuširanje pod temperaturom:

Raskomotite dete potpuno. Neka pet minuta bude potpuno golo.

U kadu ili kadicu sipajte vodu čija će temperatura biti za nijansu, pola stepena ili najviše jedan stepen hladnija od one na koju je dete naviklo. Dakle, cilj je da se dete opusti, da ne stvarate odbojnost od vode. U kadicu ubacite igračke koje dete voli. Ovo kupanje treba da počne kao igra. Igrajte se sa detetom bar pet minuta pre nego što rashladite vodu. Polako, da dete ne oseti, postepeno rashlađuje vodu. To možete da uradite na dva načina:
– iza detetovih leđa, bokalom lagano dosipajte hladnu vodu, ali ne naglo kako se dete ne bi uplašilo i poželelo da izađe napolje
– tuš neka vam bude uronjen u kadu. S vremena na vreme, pustite pomalo hladne vode.

Kupanje je zdravo, ne zaboravite to. Ovakvo igranje i rashlađivanje u kadi imaće efekta samo ako traje najmanje 20 minuta do pola sata. Osetićete kad je koža rashlađena, osetićete kad je vreme da dete izvadite iz vode.

Savet +
Nemojte posle kupanja dete odmah umotavati i oblačiti. Ovlaš pokupite vodu, neka bebac i dalje bude pomalo vlažan. Tako će temperatura lakše da spadne.

Još neko vreme dete treba da bude bez garderobe. Obucite mu gaćice ili stavite pelenu. Bodi ili potkošulja može da sačeka. Ponovo izmerite temperaturu. Videćete koliko ste uspeli da je snizite.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije