01.02.2015 Zanimljivosti

Šećer uzrokuje raniji ulazak u pubertet

Naučnici kažu da devojčice koje konzumiraju puno šećera dnevno ranije ulaze u pubertet i dobijaju prvu menstruaciju.

Foto: Pixabay, Gilmanshin

Foto: Pixabay, Gilmanshin

Nova studija je uključila šest hiljada adolescentkinja i povezala je unos šećernih napitaka sa ranijom menstruacijom. Ovo otkriće je važno i zbog rizika od raka dojke kasnije u životu, kod osoba koje su ranije dobile prvu menstruaciju.

Glavni istraživač, doktor Karin Majkels sa Medicinskog fakulteta na Harvardu je rekao da se zabrinutost širi zbog preteranog unosa slatkih pića kod dece i adolescenata.

„Ono što nas najviše brine je to što devojčice sa viškom kilograma ranije dobijaju menstruaciju. One ranije ulaze u pubertet i ranije stare“, kaže doktor.

Ukolko devojčice dobiju prvu menstruaciju godinu ranije, rizik da obole od raka dojke se povećava za pet odsto. Sokovi sa dodatim šećerom mogu da dovedu do ubrzanog uvećavanja hormona insulina. Dodatni insulin može dovesti do veće koncentracije seksualnih hormona. Velike promene u hormonima su povezane sa ranijom menstruacijom.

Doktor Ken Ong sa Kembridž Univerziteta kaže da je ovo velika studija, koja se prostire preko cele Amerike, a otkrića su izuzetno značajna.

„Od prethodnih istraživanja smo saznali da preterani unos šećera povećava telesnu masu, a sada znamo da dolazi i do ranijeg puberteta“, kaže Ong.

Izvor: 021.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije