23.08.2013 Zdravlje deteta

Kako zaštititi dete od alergija

Informacija da, iz godine u godinu, sve veći broj dece pati od alergija ne mora biti razlog za paniku, ali nemojte biti ni ravnodušni. Najbolje je da racionalno preduzmete mere kojima ćete da zaštitite svoje dete, bez obzira na to da li je već obolelo od alergije ili nastojite da sprečite njenu pojavu.

alergije-deca

Alergijska oboljenja, poput astme i ekcema, sve češće pogađaju decu mlađu od pet godina. Nažalost, i drugi oblici alergija su u porastu.

Veliki broj mališana iskazuje netoleranciju prema različitim namirnicama, kravljem mleku, jajima, jagodama, bojama i drugim materijama koje se koriste u proizvodnji hrane. Eksperti još uvek nisu otkrili pravi uzrok ove pojave, ali mnogi od njih veruju da savremeni način života – opsednutost higijenom, preterana brojnih sredstava za čišćenje – slabi imunitet čoveka i čini ga osetljivijim na alergente iz okruženja.

Drugi eksperti, pak, smatraju da uslovi života u gradu, pre svega u stanovima sa centralnim grejanjem, duplim prozorskim oknima i umesto parketa, tapisonom na podu, kreiraju idealne uslove za razvoj grinja i drugih uzročnike alergija.

Koji su simptomi?

Alergija je posledica naglašene reakcije imunog sistema na određenu bezopasnu materiju, kao što su grinje ili polen, što izaziva proizvodnju histamina – proteina koji nastaje u ljudskom organizmu i može da izazove alergijske reakcije na koži ili disajne tegobe.

Kašalj, glasno i otežano disanje, kao i nedostatak vazduha mogu da budu simptomi astme. U svakom slučaju, ovo je upozorenje da vaše dete ima osetljve disajne puteve. Simptomi se najčešće javljaju kada mališan dođe u dodir sa alergentima, kao što su duvanski dim, krzno životinja, kućna prašina i grinje, određena vrsta namirnica, plesan ili polen.

Svrab i suva koža, često ispucala uz pojavu krvarenja može da bude simptom ekcema. Najčešći uzročnici ovog alergijskog oboljenja jesu određeni deterdženti, sredstva za ličnu higijenu i neke vrste namirnica.

Bol u stomaku, proliv, osip na koži ili slabo napredovanje u težini mogu da budu simptomi alergije na mleko i mlečne proizvode. Ukoliko hranite svoju bebu veštačkim mlekom spravljenim na bazi kravljeg mleka, najbolje je da se obratite lekaru i posavetujete sa sa njim o promeni mlečne formule. Ako je vaše dete starije, probajte da izbacite mlečne proizvode iz njegove ishrane. Ipak, najbolje je da o tome porazgovarte sa lekarom, jer su kod dece česte i alergije na pšenicu.

Kijanje, curenje iz nosića i osetljive oči (crvenilo, svrab) mogu da ukažu na alergiju na polen (polenska kijavica). Ovaj oblik alergije učestala je pojava u poslednjih nekoliko godina.

Hiperaktivno ponašanje može da ukaže na alergiju na boje koje se koriste u proizvodnji hrane, a koje se sve češće dovode u vezu sa problemima u ponašanju dece.

Ako je vaše dete alergično…

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma najpre morate da utvrdite njihov uzrok. Pregled kod alergologa otkriće o kojem je tipu alergije reč, što će, razumljivo, omogućiti određivanje pravilne terapije. U slučaju da se radi o astmi, vašem detetu možda će trebati takozvana „pumpica“ koja olakšava disanje i ublažava astmatične napade.

Ukoliko je u pitanju ekcem, lekar će najverovatnije propisati mast koja sprečava isušivanje i pucanje kože, dok se u terapiji polenske alergije obično koriste antihistaminski lekovi.

U poslednjih nekoliko godina primećen je porast broja alergija na kikiriki. Najnovija istraživanja sugerišu da bi uzrok mogao da bude konzumiranje kikirikija tokom trudnoće i proizvoda na bazi njegovog ulja, koji vrše senzitivizaciju nerođene bebe. Drugo istraživanje dovodi u vezu alergiju na kikiriki sa konzumiranjem sojinog mleka u prvoj godini života.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije