06.03.2014 Zdravlje deteta

Pasivno pušenje ostavlja trajne posledice na decu

Pasivno pušenje nanosi trajnu štetu dečjim arterijama i izaziva prevremeno starenje njihovih krvnih zrnaca za više od tri godine, saopštili su naučnici.

pasivno pusenje

Naučnici su u istraživanju koje je obuhvatilo više od 2.000 dece uzrasta od tri do 18 godina zaključili da šteta nastaje ako su oba roditelja pušači. Stručnjaci kažu da ne postoji „bezbedan“ nivo pasivnog pušenja.

Istraživanje je sprovedeno u Finskoj i Australiji i bilo je fokusirano na fizičke efekte odrastanja u domu ispunjenom dimom, iako je nemoguće potpuno odbaciti ostale faktore.

Snimanje ultrazvukom otkrilo je da se kod dece čiji roditelji puše dešavaju izmene u zidu glavne arterije koja se proteže od vrata do glave.

Naša studija pokazuje da izlaganje pasivnom pušenju izaziva direktnu i nepovratnu štetu na strukturi arterija„, objasnila je autorka studije doktor Sina Gol.

Ona je dodala da roditelji, ili oni koji razmišljaju o tome da postanu roditelji, treba da prestanu da puše, jer to ne samo da će popraviti njihovo zdravlje, već će i zaštititi zdravlje njihove dece u budućnosti.

Izvor: Mondo
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije