10.07.2014 Zdravlje deteta

Razvoj genitalija kod dečaka: najčešći problemi

Roditelje muške dece sigurno zanima kako izgleda razvoj genitalija kod dečaka i na šta moraju da pripaze. Donosimo najvažnija pitanja vezana za problematiku nespuštenih testisa.

baby boy

1. U procesu razvoja muških genitalija važno je spuštanje testisa. Šta ako se ne spuste na vreme?

Kod većine dečaka testisi se spuste već pri rođenju. Postoji mala verovatnoća da se oni nespušteni spuste do šestog ili eventualno devetog meseca, ali to je retko. Ako testis nije spušten nakon devetog meseca, potrebno je operativno spuštanje. Optimalno za to je do 18. meseca. Ako roditelji u šestom mesecu bebinog života vide da testis nije spušten, trebalo bi da se jave dečjem urologu ili hirurgu. To je važno kako bi se na vreme, od devetog do 18. meseca, planirala i obavila hirurška intervencija.

2. Šta se događa ako se problem s testisima ne uoči na vreme?

Ako se hirurška intervencija obavi kasno, može doći do poremećaja spermatogeneze, odnosno sterilnosti. Treba kontrolisati dete i zbog toga što kasno spuštanje testisa nosi mali rizik od njegovog malignog oštećenja. Srećom, to je vrlo retko. Kada se testis spusti, roditelji treba da nauče kako se on pregleda, a kada je dete dovoljno veliko, naučiti ga da ga se samo pregleda. To je potrebno kako bi se svaka promena oblika ili veličine testisa na vreme dijagnosticirala i počela lečiti. Ako roditelji nisu u stanju sami da uoče promene ili im je bilo šta sumnjivo, obavezan je pregled kod dečjeg urologa. On će utvrditi da li je reč o nespuštenom ili o „šetajućem“ testisu.

3. Šta znači „šetajući“ testis?

Kod neke dece testis se spušta u skrotalnu vreću (mošnica) kada je toplo, a podiže u preponski kanal kad nije toplo. To se smatra normalnom pojavom, ne oštećuje testis i ne ostavlja posedice. Stoga, ako se bilo kakvom manipulacijom rukama ili u toploj vodi ili dok je dete u turskom sedu ili u čučnju raširenih nogu, testis spusti i tu ostane – onda je reč o testisu koji „šeta“ i ne zahteva lečenje.

4. Je li u tom slučaju potrebna hirurška intervencija?

„Šetajući“ testisi praktično se ne operišu. Oni se u većini slučajeva uvećavaju već oko osme ili devete godine, kada hormoni počnu jače da funkcionišu. Tada, mali mišić nema više snage da ih podigne, pa ostanu spušteni. To obično ne zahteva lečenje. Nekim muškarcima testisi „šetaju“ ceo život – kad god je hladno, presele se u preponski kanal – ali ti muškarci imaju normalan spermiogram i normalnu funkciju. Nema razloga za brigu, ali lekar svakako treba da pregleda dete i utvrdi da li je reč o takvom stanju. Kontrole su potrebne svakih šest meseci jer se događa, iako retko, da se u toj „šetnji“ testis zaglavi te je ipak potrebna hirurška intervencija. Još se ređe događa da se testis koji „šeta“ smanjuje u odnosu na drugi, spušteni testis, što je takođe indikacija za operaciju.

SLOŽENOST OPERACIJE TESTISA

Reč je o svakodnevnom, rutinskom hirurškom zahvatu. Izvodi ga specijalizovani dečji hirurg ili dečji urolog jer se razlikuje od zahvata na odraslima. Što se ranije operiše „nespušteni“ testis, to su rezultati u pogledu funkcije i rizika od maligne alteracije manji.

Izvor: index.hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije