02.07.2014 Zdravlje deteta

Sprečite sunčanicu i toplotni udar!

Letnji dani prosto vas mame da se šetate sa bebom i to treba da činite što češće. Ali, prvo pročitajte kako da je zaštitite od štetnog delovanja sunca…

suncanica

Svake godine na stotine dece mlađe od dve godine završe u urgentnoj službi zbog toplotnog udara ili sunčanice. To se dešava čak i kada mališani borave u debeloj hladovini. Stoga, pre nego što izvedete dete na sunce, razmislite da li ste preduzeli sve potrebne mere da ono bude bezbedno.

Na kožu – zaštitna krema

Kada birate kremu, odaberite onu čiji je zaštitni faktor najmanje 25, čak i ako dete nije svetlog tena. Stručnjaci preporučuju da se, tokom boravka na otvorenom, izloženi delovi bebinog tela mažu svaka dva sata. Kremu treba utrljati tako da ostavi zaštitni film na bebinoj koži. Ne zaboravite da joj namažete uši, vrat i stopala. Zabluda je da dete ne treba zaštititi ako boravi u hladovini, jer sunčevi zraci i tada dopiru do njegove osetljive kožu.

Na telo – prozračna odeća

Dejstvo sunčevih zraka postaje „opasno“ već krajem maja, jer je tada ugao njihovog padanja oštriji nego u prethodnim mesecima. Temperatura vazduha počinje naglo da raste i mnogi roditelji koriste priliku da razgolite svoje mališane. Ipak, iako sva deca to obožavaju, ne treba ih puštati na sunce golišave. Odeća treba da bude prozračna, od tankog pamučnog materijala, tako da štiti od štetnog dejstva sunca, a detetu nije vrućina. Osim toga, vodite računa o sledećem: majičice bez rukava deluju ljupko, ali ne štite ramena koja prva „stradaju“. Opredelite se za gornji deo sa kratkim rukavima, a donji neka bude do kolena.

Na glavu – šeširić sa šiltom

Nabavite šeširić ili kapu sa produžetkom koji štiti vrat i šiltom za zaštitu očiju. U prodavnicama bebi opreme mogu da se kupe i sunčane naočare sa specijalnim staklima za potpunu zaštitu od sunčevih zraka. S obzirom na to da na tržištu postoji veliki izbor dečje letnje odeće, kapica i naočara za sunce, vaše dete će biti moderno, ali i bezbedno.

U torbu – flaša sa vodom

Pre nego što izađete u šetnju, u torbu obavezno stavite nekoliko flašica negazirane vode ili blagog biljnog čaja. Zbog ubrzanog metabolizma, bebe koje ne hodaju brzo gube tečnost preko kože. Mala deca koja se igraju, skaču i stalno su u pokretu, tečnost gube znojenjem. Bilo kako bilo, tečnost se mora nadoknaditi jer postoji mogućnost da dete dehidrira. Zato, ne čekajte da mališan ožedni, već mu svakih pola sata nudite vodu.

U bazenčiću – mokra majičica

Dete će se veoma radovati bazenčiću sa vodom u kome se može brčkati. Međutim, i tada treba da nosi tanku majičicu koja će ga štititi od sunčevih zraka kao da ste ga namazali kremom sa zaštitnim faktorom 15 (ako u materijalu ima likre, zaštita je dvostruko veća). Kada ga izvadite iz bazenčića, skinite mu majicu i namažite odgovarajućom kremom.
Napomena: Dete nikada ne smete da ostavljate u bazenčiću bez nadzora odrasle osobe!

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije