26.11.2016 Zdravlje deteta

Trikovi koji pomažu: Kako najbezbolnije izduvati bebin nosić?

Svi znamo od kakve je važnosti održavati higijenu nosića, posebno kada procure. Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom i uklanjanjem sekreta omogućava se prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha i drugih komplikacija.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Roditeljima se preporučuje da vode računa o redovnom uklanjanju sekreta iz nosa deteta. Nos je poput klima uređaja, te je njegova higijena od velikog značaja. Pedijatri često kažu kako je važno decu od malena naučiti higijeni disajnih puteva, edukovati i roditelje i decu kako postupati kod akutnih infekcija, naučiti dete kako se izduvava nosić (jednu po jednu nosnicu), kako se upotrebljava i odlaže maramica, vodi računa o higijeni ruku i slično.

Teoretski, zvuči jednostavno, a da li je u praksi baš tako. Kod beba koje svakako ne mogu da sarađuju, uzećete pumpicu za izvlačenje sekreta i uz nju dobiti uputstvo za upotrebu. Kada poželite tu spravicu izbaciti iz upotrebe, jer smatrate da je vaš mališan već dovoljno veliki i da to može obaviti prirodnim putem, a nemate uputstvo za upotrebu, morate naučiti dete kako da izduva nosić.

Nema uzrasnog doba kada bi to trebalo znati, neki klinci već nakon godinu dana savladaju tu veštinu, a neki su sa 4-5godina i dalje ponosni kopači “zlata” u nosu i ne retko ponosno pokazuju rezultate kopanja.

Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

1. Ima jedna vežbica, naravno kroz igru, date detetu nacepkane papiriće koje trebaju oduvati duvanjem iz nosa. Ako je više dece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.

2. Sa mlađom decom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić tako da udahnu na usta i a onda izduvaju vazduh na nosić, za par dana možete biti u varijanti da šeta sa maramicom po stanu i 1,2,3 i duvaj. Naravno uvek pohvalite dete kad god i najmanji sadržaj bude u maramici.

3. Kod nekih klinaca koji uglavnom uvlače sadržaj umesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći „naopako” i brzo ukapiraju da obrnu postupak.

4. Neke su mame svaki put kada je dete šmrcavo pitale kako radi svinja, dete bi namreškalo nosić i duvalo, malo unutra, malo napolje, maramicu pod nos i vremenom dete to poveže i sada već samostalno duva nosić.

5. Postoji varijanta igre, da dete naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.

6. Može i varijanta „kako nos svira”. Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos „svira”, a onda celu stvar pokušate sa detetom, kao ajde duni da nos svira.

Kod neke dece to bude vrlo jednostavno, prislonite maramicu i dete kao da zna sta mu valja činiti. Ukoliko to nije slučaj sa vašim mališanom, pokušajte sa nekim od ovih trikova, čim skapira princip lako će posle naučiti i kako se to pravilno radi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije