09.12.2016 Ishrana

Alergija na proteine kravljeg mleka

Alergija na proteine kravljeg mleka se javlja u ranom detinjstvu i sreće se kod 2-3% dece, uglavnom u dobi odojčeta i malog deteta. Bebe su naročito osetljive jer još uvek imaju nerazvijen imuni sistem i sistem za varenje.

Guliver/ Getty Images

Guliver/ Getty Images

Poremećaj je uglavnom prolaznog karaktera i primarno pogađa odojčad nasledno predisponiranu alergiji, češće su u prvoj polovini života i kod dece koja su na adaptiranoj mlečnoj formuli.
Koji faktori utiču na razvoj ovog poremećaja?
Faktori koji značajno doprinose razvoju ovog poremećaja su urođeni deficit imunoglobulina IgA, kao i ishrana običnim (neadaptiranim) kravljim mlekom.
Najbolji izbor ishrane za novorođenče je svakako majčino mleko. A ukoliko majka iz bilo kog razloga ne može da doji, sledeći izbor treba da bude adaptirana mlečna formula koja u sebi ima proteine kravljeg mleka ali razgrađene i adaptirane za ishranu novorođenčeta. Ukoliko se kod bebe pojavi reakcija na adaptiranu mlečnu formulu postoje posebne formule za bebe alergične na proteine iz kravljeg mleka.

Kako prepoznati alergiju?
Alergiju na proteine kravljeg mleka karakteriše širok spektar kliničkih manifestacija, kao sto su crvenilo oko usta, koprivnjača, otoci u području očiju, lica i druge regije, ekcem, povraćanje, crevni grčevi, hronični proliv, nekada sa prisustvom sluzi i krvi u stolici, malokrvnost, poremećaj napredovanja, teškoće sa disanjem i dr. Kožne manifestacije su najčešće , potom gastrointestinalne, dok su promene na drugim organima i sistemima znatno ređe. Simptomi i /ili klinički znaci alergije su najčešće udruženi, posebno kožno – digestivni, mada mogu biti i izolovani, pa i dosta neobični. Nekada je, izuzetno retko moguć i pravi anafilaktični šok.

Kako se postavlja dijagnoza?
Dijagnoza alergije na proteine kravljeg mleka se zasniva na detaljnoj anamnezi (ličnoj i porodičnoj), tipičnom kliničkom nalazu i odgovarajućim labaratorijskim i drugim ispitivanjima prilagođenim tipu imunološke reakcije i karakteru tegoba. Bitan dijagnostički doprinos daje povlačenje tegoba kada se beba stavi na ishranu bez proteina kravljeg mleka.
Kako sprečiti razvoj poremećaja?
Osnovu prevencije poremećaja tolerancije proteina kravljeg mleka predstavlja ishrana majčinim mlekom, kad god je to moguće do kraja prve godine, pa i nakon toga. U nedostatku majčinog mleka pravi izbor za dohranu ili ishranu odojčeta su adaptirane mlečne formule. Ukoliko se radi o odojčetu koje ima genetsku predispoziciju, za dohranu ili ishranu se preporučuju mlečne formule bazirane na parcijalnom ili ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije