26.11.2013 Porodica

Svađa i rasprave pred decom – Može, samo ako argumenti za njih postoje!

Nakon što je dugo vremena vladalo mišljenje da deca moraju po svaku cenu da se zaštite od svađa roditelja, najnovija istraživanja pokazuju da rasprave i nisu toliko opasne. Međutim, to važi samo za određene vrste svađa.

svadje pred decom

Da bi deca naučila nešto iz svađa, roditelji moraju da nauče da se svađaju, kaže za portal ena.blic.rs psiholog Aleksandra Mađar.

Roditelji mogu da se svađaju pred decom ukoliko su ovladali tom veštinom. ‘Svađalačka veština’ podrazumeva da navodite argumente u korist svog stava, i da, pri tom, zadržite miran ton„, savetuje dr Mađar.

Kada su svađe konstruktivne i kada tokom nje roditelji uvažavaju jedni druge, deca iz njih nauče kako da rešavaju konflikte. U suprotnom, ako dete zna za netrpeljivost roditelja, ali ne vidi njeno okončanje, neće ovladati veštinom rešavanja sukoba.

Opasno je da se roditelji pred mališanima svađaju bez ikakvih pravila, bes i agresija mogu da se detetu nametnu kao metod ponašanja u raznim životnim situacijama.

Šta kada dođe do svađe roditelja i dece?

Ne svađaju se samo odrasli, varnice mogu da se pojave i među roditeljima i decom. Evo i zašto.

Roditelji i deca mlađeg uzrasta se obično sukobljavaju po pitanju kupovine stvari do kojih je deci stalo, igračaka, mobilnih telefona, ishrane. Na starijem uzrastu sukob može da bude izazvan neslaganjem termina oko učenja, igranja igara na kompjuteru, gledanja tv programa i izlazaka, modnog trenda, muzike, frizura, tetovaža, pirsinga„, ističe psiholog.

Rešenje konflikta leži u pregovaranju. Strpljivo saslušajte dete i obuzdajte bes koji je izazivan neslaganje stavova. I dete se na taj način uči slušanju druge strane. Svađa se rešava i gledanjem u oči i postavljanjem dodatnih pitanja i nastavkom dijaloga, poput: „Mislim da te nisam najbolje razumeo”.

Izvor:zena.blic.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije