23.10.2016 Ishrana

Zbog čega bebe imaju grčeve?!

Neki eksperti smatraju da beba tokom obroka treba da bude u uspravnom položaju, jer to sprečava nagomilavanje gasova koji se navode kao osnovni uzrok kolika. U zemljama u kojima majke nose bebe u maramama i hrane ih u uspravnom položaju mnogo je ređa pojava stomačnih grčeva. Uz malo truda i vežbe, i vi ćete savladati ovu tehniku…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako dojite, postoji mogućnost da preko mleka prenesete gasove na bebu i to zbog konzumiranja određenih namirnica. Zato je najbolje da se suzdržite od hrane za koju znate da stvara gasove (crni luk, pasulj, mlečni proizvodi i jako začinjena jela).

Ako pak hranite bebu na flašicu, hranite je iz male flašice (od 125 ml) umesto iz velike (250 ml). Na taj način sprečićete bebu da se naguta vazduha dok pije mleko. Takođe, potražite u apoteci specijalnu „sporu“ cuclu (ona ima manji otvor), čime se usporava proticanje mleka i smanjuje količina vazdušnih mehurića koju beba proguta.

Konačno, na tržištu postoji i veliki izbor specijalnih flašica namenjenih hranjenju beba koje pate od grčeva. Isprobajte ih, možda će neka od njih biti prava za vašeg mališana. Ukoliko mislite da je „krivac“ za pojavu grčeva veštačko mleko koje koristite, razgovarajte sa pedijatrom pre nego što ga zamenite nekim drugim.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije