15.04.2011 Moja Beba

Rotavirus – neprijatelj bebinog stomačića

Koga napada?
Od ovog virusa najčešće obolevaju bebe uzrasta starijeg od šest meseci (pošto se do tada hrane isključivo majčinim mlekom). Bolest je češća u proleće i leto, ali poslednjih godina prisutna je tokom cele godine. Virus napada bebin želudac i creva uzrokujući simptome proliva praćenog sa povraćanjem. Čim primetite navedene simptome, odvedite dete pedijatru! U međuvremenu, pojite bebu prokuvanom, ohlađenom vodom, ali nemojte joj dati da pije iz flašice, već joj dajte tečnost kašičicu po kašičicu (veća količina tečnosti nadražiće želudac i izazvati novi “krug” povraćanja).

Kako se prenosi?

Rotavirus se prenosi kontaktom sa obolelim detetom i neadekvatnom higijenom. Kod nas još nema vakcine protiv ovog virusa, ali u zemljama Zapadne Evrope uveliko je u upotrebi! Nadamo se da će se ova vakcina uskoro naći i na našem tržištu, ali o tom-potom. Do tada, redovno perite ruke pre nego što uzmete bebu, ali ne zaboravite da operete ni bebine ruke (možete koristiti i vlažne maramice).
Kako se postavlja dijagnoza?
Dijagnoza bolesti postavlja se laboratorijskom analizom bebine stolice. Leči se nadoknadom tečnosti, nakon čega se flora bebinih creva brzo oporavlja. Poželjno je bebi davati jogurt sa probiotičkom kulturom i to nekoliko puta dnevno, po dve-tri kašičice.

Iz časopisa “Moja beba”
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije

Kako bebe vide?

08.03.2017 Moja Beba

Verovatno manje-više svi znate da se bebin vid počinje razvijati još u materici gde beba gleda, širi i zatvara oči. Ali, kad dođe na svet beba zapr...

pročitaj još