06.04.2011 Zdravlje bebe

ČISTOĆA i bez kupanja


Bebu stariju od tri meseca nije potrebno svakodnevno kupati, ali je, ipak, neophodno temeljno održavati njenu higijenu, i to od glave do pete

Čistoća u pet koraka
1. U zagrejanoj sobi, postavite peškir na prostirku za prepovijanje, položite bebu na nju i skinite joj odeću. Umočite komadić čiste vate u toplu vodu i njime očistite bebine oči, nežno povlačeći poteze od unutrašnjeg prema spoljašnjem uglu oka. Kada očistite jedno oko, uzmite čist komadić vate, pa tek onda počnite sa čišćenjem drugog.

2. Uzmite nov komad vate i očistite bebino lice i vrat, naročito vodeći računa o temeljnom brisanju nabora kože. Potom, čistim komadom vate prebrišite deo iza ušiju, pazeći da ne dirate unutrašnjost uha.

3. Sada očistite kožu ispod pazuha, šake i stopala, a naročito između prstića. Naravno, za svaki od navedenih delova tela treba da uzmete nov komad vate.

4. Skinite bebi pelenu i izbrišite joj guzu, takođe čistim komadom vate umočenim u toplu vodu. Ako se radi o devojčici, brišite joj guzu od napred prema nazad, da biste izbegli prenošenje bakterija iz guze u vaginu. Promenite vatu, pa njome očistite nabore kože na butinama.

5. Na kraju, osušite bebinu kožu nežnim tapkanjem peškirom. Namažite joj guzu, pišu, predeo ispod pazuha i brade zaštitnom kremom da ne bi došlo do pojave ojeda. Nakon toga joj promenite pelenu i obucite je u čistu odeću.

Lista potrebnih stvari

Primenjujući ovaj način čišćenja, lična higijena vaše bebe između dva kupanja biće besprekorna. Za ovaj posao biće vam potrebno sledeće:

* Prostirka za prepovijanje
* Ugrejani peškir, koji ćete postaviti na prostirku
* Pamučna vata (najbolje ceo paket)
* Ohlađena, prokuvana voda za brisanje očiju. Važno je da prvo očistite bebine okice i lice, a guzu na kraju postupka (zbog sprečavanja širenja bakterija)
* Meki peškir, u koji ćete uviti i osušiti bebu nakon brisanja
* Čista pelena
* Čista odeća
* Mnogo poljubaca i nežnih dodira (Eh, kao da to i sami ne znate?!)


ISKUSTVA MAJKI

„Pre nego što počnete da brišete bebu, postarajte se da vam bude pri ruci sve što vam je potrebno. Sigurna sam da ne želite da ostavite bebu da leži na prostirci dok vi ne otrčite po peškir!“
Ana Bekić (31), mama tromesečnog Aleksandra

„Pupčani patrljak treba da otpadne oko desetog dana života. Dok se to ne desi, morate vrlo pažljivo da kupate i brišete bebu. Svakodnevno brišite pupak komadićem vate, umočenim u toplu vodu. Ukoliko je patrljak crven, flisuje ili osetite neugodan miris, obratite se patronažnoj sestri ili lekaru.“
Katarina Nađ (29), mama petomesečne Klare

„Možda ćete odlučiti da koristite meki, flanelski ubrus ili sunđerčić za brisanje bebe. U tom slučaju, ubrus ili sunđer, moraju da budu uvek čisti pre korišćenja i namenjeni isključivo održavanju bebine lične higijene.“
Lidija Panić (24), mama šestomesečne Maše

„Ako vam je kupatilo malo, pa vam je nezgodno da u njega ubacujete kadicu i sve ostalo što vam je potrebno za kupanje bebe, dovoljno je da to činite dva puta nedeljno. Ostalim danima obavite kompletno pranje i brisanje vaticom i toplom vodom, a to možete činiti u bilo kojoj prostoriji“.
Olja Tasić (28), mama tromesečnog Bojana
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije