25.09.2016 Zdravlje bebe

Mali trikovi: Kako privoleti bebu da uzme lek?

Većina beba će lakše uzeti lek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, poslužite se malim trikovima.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Evo nekoliko korisnih saveta pedijatara.

Uspešno davanje leka detetu ponekad zahteva dosta kreativnosti, smatra dr Vilijam Searsa, jedan od vodećih američkih pedijatara, profesor i autor preko 30 knjiga iz ove oblasti. Uvaženi lekar je stručni savetnik u magazinu o roditeljstvu „Perenting“, odakle prenosimo nekoliko njegovih korisnih saveta. Ako dete odbija da uzme lek, poslužite se malim trikovima. Recimo, isti lek se možda može kupiti u nekoliko različitih ukusa i oblika.

Pročitajte i…  Ne dajte detetu antibiotike bez potrebe!

Napravite čarobnu pastu
Većina beba će lakše uzeti lek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, pitajte svog lekara da li taj isti lek možda postoji u obliku tableta. Zdrobite tabletu i dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Vrhom prsta stavljajte male količine paste na unutrašnjost bebinog obraza, a beba će to progutati bez otpora.

Ovo sigurno uspeva
Tajno oružje za davanje leka okorelim „pljuvačima“ jeste takozvani „džepić“ u obrazu. Pre nego što otpočnete proceduru, lek treba da vam bude nadohvat ruke. Položite glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje ruke. Dlanom iste ruke prekrijte bebin obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite ugao usta. Na taj način dobićete „džepić“ u obrazu. Drugom rukom kapljite lek u „džepić“, malo po malo. Ovakvim zahvatom bebina usta možete da držite otvorena a glava joj se neće pomerati.

Pročitajte i… Greške koje činimo u lečenju deteta

Zamaskirajte lek
Ako je dete starije, zdrobljenu tabletu možete da sakrijete u sendvič koji mu pripremate. Recimo, umešajte je u pekmez ili razmutite u mleku. Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod maslaca.

Pre nego što primenite ovu metodu, pitajte lekara da li se lek koji ste dobili sme uzimati s hranom. Osim toga, dosta lekova se uzima pre ili posle jela, pa ako je to pravilo za lek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

Kapaljka ili kašičica
Plitku plastičnu kašičicu, koja se obično dobije uz lek, lakše je koristiti nego čajnu kašičicu. Da biste bili sigurni da je dete uzelo sav lek, dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju usnicu deteta.

Kapaljkom se lek jednostavno daje. Postavite je između unutrašnje strane obraza i desni, a zatim ukapavajte po nekoliko kapi i sačekajte da dete proguta lek.

Zaobiđite bebin jezik
Pri davanju leka pokušajte da izbegnete bebine osetljive delove usta. Veći deo receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da izazove nagon za povraćanjem. Najbolje područje za davanje leka je između unutrašnje strane obraza i desni, prema zadnjem delu usne šupljine.

Injekcija umesto tablete
Ako je beba iscrpljena bolešću toliko da ne može da proguta antibiotik ili previše povraća, to je znak da se stanje pogoršalo, te je potrebno da se ponovno javite lekaru. Često jedna injekcija antibiotika može popraviti stanje, pa se može nastaviti s oralnom terapijom.

Vodite računa o dozama
Veći deo leka apsorbira se za oko 30 do 45 minuta. Ako je beba uspela da zadrži lek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ako povrati odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama naznačenim na uputstvu.

Ako ne uspevate da detetu date lek za snižavanje temperature, pitajte lekara da li postoji neki drugi način da se terapija uspešno sprovede. U nekim slučajevima pomažu čepići koji sprečavaju povraćanje, a daju se detetu 20 do 30 minuta pre oralnog davanja leka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije