03.12.2016 Zdravlje bebe

Novorođenče ne dobija na težini? Nema mesta za brigu!

Kao i za sve drugo vezano za bebe, i njihova kilaža ulazi u kategoriju individualnog razvoja,. Ne treba da paničite ako vaša beba ne dobija dovoljno na težini. U svakom slučaju, ne treba da se uplašite čak i ako vaš mališan u roku od dve nedelje ne dođe do porođajne kilaže, uprkos uvreženom mišljenju da beba u roku od deset do 14 dana treba da dođe do te gramaže.

Guliver/Getty

Da ne paničite oko toga, uverava nas jedna nova studija, objavljena na Rojtersu, a koja govori upravo o tome da čak i dobijanje na kilaži kod novorođenčadi zavisi od o mnogih faktora.

Većina beba po rođenju izgubi od pet do deset odsto svoje porođajne kilaže, a glavni razlog je gubitak vode, s tim da deca rođena carskim rezom gube još više na kilaži, takođe zbog vode i to zato što majka za vreme operacije dobija više vode nego žene koje rađaju vaginalnim, prirodnim putem.

To nije gubitak njihove stvarne mase koja se često meri u gramima, pa zato i nije neka velika razlika. Međutim, svi se slažu kako beba u roku od deset dana mora da dobije na kilaži jer više jede, odnosno da bi u tom periodu trebalo da dostigne porođajnu težinu. Dakle, u tom periodu bi beba trebalo da „pravim gramima“ nadoknadi izgubljenu vodu i to je znak da beba dobro jede.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije