30.09.2014 Zdravlje bebe

Vodič za negu bebine kože

Ako je bebina koža crvena, deluje upaljeno, ili uzrokuje svrab, ona će biti vrlo uznemirena. Zato je pravilna nega od krucijalnog značaja.

novorodjence kupanje

NOVOROĐENČE

Tek rođenim bebama nije potrebno kupanje češće od jednom ili dva puta nedeljno. Ipak, neophodno je da očistite oblast koju pokrivaju pelene nakon svakog presvlačenja da biste sprečili pojavu osipa.

Uklonite maramicom sve ostatke kake, a onda podignite bebine nožice i vatom (namočenu u prokuvanu pa rashlađenu vodu) očistite sve kožne nabore, potezima nadole i „od tela“. Nakon toga, još vlažnijim komadom vate, temeljno očistite celu oblast ispod pelena. Ako je devojčica, činite to potezima prema nazad, da biste sprečili prenošenje bakterije iz zadnjeg dela u vaginu.

Pre nego što stavite čistu pelenu, osušite joj guzu i prepone papirnom maramicom ili čistim peškirom i pustite je da neko vreme bude bez odeće. Ako je beba naročito sklona osipu zbog pelena, koristite zaštitnu kremu.

Između kupanja, održavajte bebinu ličnu higijenu tako što ćete joj prati samo lice, vrat, ruke i guzu, pri čemu ne morate potpuno da je skidate. Koristite prokuvanu, rashlađenu vodu i komad vate.

Osušite joj kožu nežnim tapkanjem peškirom – nemojte trljati jer bi to moglo da iritira kožu. Kada je kupate, perite joj kosu nakvašenim, mekim peškirićem i koristite vrlo malo bebi šampona.

Komadom nakvašene vate operite joj lice. Nemojte da upotrebljavate mnogo sapuna ili bebi kupke, ta sredstva bi mogla da joj isuše kožu. Nakon kupanja, osušite bebinu kožu blagim tapkanjem peškirom, naročito vodeći računa o kožnim pregibima.

Ako je bebina koža sklona isušivanju, možete da upotrebite blago bebi mleko, da bi bila meka i dovoljno vlažna.

odojce kupanje

ODOJČE

Kada beba počne da puzi, jede čvrstu hranu i dira sve živo, biće potrebno češće da je kupate, jer bakterije na njenoj koži mogu da uzrokuju infekcije. Na svu sreću, bebe obično obožavaju da se kupaju. Ipak, kupanje ne treba da traje predugo – i voda može da dehidrira kožu. Namreškani prstići na ručicama i nožicama obično su znak da se beba dugo zadržala u vodi.

S obzirom na činjenicu da sada češće dolazi u kontakt s prljavštinom, verovatno ćete početi da koristite bebi kupke i šampon. No, budite oprezni, to su preparati koji mogu da „skinu“ zaštitna, prirodna ulja sa površine kože. Zato, pažljivo birajte i kupujte samo ona kozmetička sredstva koja su namenjena osetljivoj koži, a na kraju ih dobro isperite.

Takođe, u ovom periodu života vaše bebe pojaviće se i potreba da čistite njeno lice, vrat, ručice i guzu, bar jednom dnevno. Poklonite naročitu pažnju kožnim naborima vrata, gde se nečistoća najviše skuplja i može da iritira kožu.

Dobra vest je to što je bebina koža, u ovoj fazi života, dovoljno ojačala da možete bezbedno da koristite vlažne bebi maramice, što znatno olakšava i ubrzava menjanje pelena.

dete kupanje

JEDNOGODIŠNJE DETE

Iako je vaš mališan nekada obožavao kupanje, sad može da dospe u fazu kada mu je ova aktivnost najmrskija na svetu. To se često dešava. Ako zbog toga ne budete mogli da ga ubedite da se svakodnevno kupa, moraćete da se postarate da bar jednom dnevno operete najvažnije delove tela. Sredstva za kupanje, namenjena odraslima, još uvek su previše „agresivna“ za dečiju nežnu kožu, ali ona, namenjena deci, sasvim su OK.

Sada je vreme da naučite dete osnovama lične higijene, u koju prvenstveno spada sticanje navike pranja ruku. Za početak, „istrenirajte“ dete (neprekidnim podsećanjem!) da uvek pere ruke nakon igre van kuće, korišćenja noše, kao i pre i posle obroka. Sada je mališan mnogo pokretljiviji, menjanje pelena je verovatno postalo napornije – uz mnogo natezanja i dečijeg „oportunizma“.

Ipak, izuzetno je važno da često menjate pelene da biste izbegli pojavu osipa. Ako je zadržavanje mališana na jednom mestu duže od tri sekunde „nemoguća misija“, onda koristite gaćice-pelene umesto klasičnih pelena.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije