25.01.2018 Nežni kutak

KAKO TO RADE DANCI – NASREĆNIJI LJUDI NA SVETU

Ako ste u skorije vreme obilazili prodavnice, sigurno ste primetili posebno bogatu ponudu jastuka, jastučića, mekanih i lepih prekrivača, kao i mirišljavih sveća. Izgleda da je hygge trend došao i do nas. Ova reč koja se koristi za opis danskog stila života znači udobnost, sigurnost, toplinu, ali ne podrazumeva samo dekoraciju enterijera.

U suštini, hygge (izgovara se higa) označava stvaranje tople atmosfere i uživanje u blagodetima života s dragim ljudima. To može biti i spokojstvo dok s partnerom na udobnoj sofi posmatrate plamen sveće ili pak razgovor o životnim temama uz večeru s najmilijima.

Džesika Džoel Aleksander, koautorka knjige „The Danish Way of Parenting“ (Kako Danci odgajaju decu) kaže da je moguće da je upravo posvećenost udobnosti i stvaranju prijatne atmosfere u životnom prostoru razlog zbog kog se Danci smatraju najsrećnijim narodom na svetu, te što su godinama u vrhu godišnjeg izveštaja o sreći u okviru Ujedinjenih nacija (World Happines Report).

„Međutim, aranžiranje doma samo je površinski deo cele priče. Ova životna filozofija podrazumeva povezivanje svih članova porodice uživanjem u prijatnom trenutku“, objašnjava ona.

Sada je pravo vreme da isprobate ovaj trend koji vam može promeniti život. Zašto ovu zimu ne biste učinili najlepšom dosad?

Uživajte u kupanju

Hygge životni stil toliko je prisutan u svakodnevnici Danaca da ga oni praktikuju gotovo i nesvesno. Za nas ostale, biće potreban svestan napor da ga sprovedemo u delo. Kod Danaca je nepisano pravilo da svako svoj stres ostavi pred vratima kuće, jer se samo tako svi podjednako mogu posvetiti porodici, a ne samo sebi. Kupanje je svakako odlična prilika da se oprobate u jednom od aspekata hygge filozofije – uživanja u trenutku. Majke su često preopterećene i uvek u žurbi, ali pokušajte da umor, nervozu i misli o brojnim obavezama ostavite ispred kupatila. Tih nekoliko narednih minuta rezervisano samo za vas i vašu bebu i u tome vas ništa ne treba omesti. Pokušajte da se usredsredite samo na taj trenutak, dok je beba još mala i ljupka.

Osnažite vezu s bebom

Masaža je još jedan od odličnih načina da se u praksi sprovede hygge filozofija. Bebu položite leđima na peškir tako da joj bude udobno i toplo. Protrljajte nekoliko kapi ulja za masažu među dlanovima, rukama obuhvatite bebine butine i nežno pravite poteze sve do tabana. Ovako možete masirati i dvoje dece istovremeno. Polegnite ih jedno pored drugog i masirajte. Razmenjivanje nežnosti najbolji je način za jačanje ljubavi i poverenja među članovima porodice.

Isključite telefon

Suština hygge životne filozije je ispunjenost, pri čemu je fokus na zajednici, a ne na pojedincu. Samim tim, ako svaki čas proveravate telefon, nemoguće je da se usredsredite na trenutak. Odredite deo dana, na primer tokom porodičnog ručka ili večere, kad se gase svi telefoni. Tako ćete dati najbolji primer najmlađim članovima porodice kako da se upute jedni na druge. Isto važi i za sve ostale gadžete s monitorima. Iako imaju svoje prednosti, oni odvlače pažnju od zajednice i sprečavaju decu da budu prisutna u vremenu i prostoru. Hygge vreme je vreme bez ekrana, kad se čitava porodica fokusira na to da bude zajedno. A to „zajedno“ je ključna reč. Danci stimulišu decu od najranijeg doba da rade u grupi, ceneći saosećanje i timski rad. Kada se porodica okupi, starija deca se podstiču da se igraju s mlađima, čak i s bebama. Danci su takođe i veliki ljubitelji tradicionalnih drvenih igračaka. Veliki broj previše stimulativnih igračaka može da odvrati pažnju sa običnih a dragocenih stvari, kao što je zvuk vetra.

Pravite kolače zajedno

Hygge podrazumeva i timski rad, što znači da u svim poslovima treba svi da učestvuju. Zajedničko spremanje hrane produbljuje porodične veze, a za uloženi trud svi budu nagrađeni ukusnim obrokom. Uz muziku je svakako sve lakše i lepše. U Danskoj se uvek peva prilikom porodičnih okupljanja, od Božića do rođendana i krštenja, pa makar to bile šašave parodije na popularne pesme. Pesma razgaljuje dušu i otklanja napetost. Naučno je dokazano da horsko pevanje ljude čini srećnijima, jer se prilikom pevanja u grupi pogotovo luči oksitocin, hormon sreće, čime se smanjuje stres i učvršćuju društvene veze. Pevati možete i s bebom, ona će sigurno uživati.

Napravite prostor za bebine obroke

Bilo da bebu hranite na flašicu ili je dojite, odredite mesto na kojem ćete to uvek činiti. Tako ćete se lakše opustiti i moći da uživate u tom posebnom trenutku nežnosti. Mesto koje ćete odabrati ne mora biti posebno uređeno za hranjenje, dovoljno je da odaberete najudobniju fotelju i oko nje stavite sve stvari koje vam mogu zatrebati: mekano ćebe, jastučići, flaša vode, krema za ruke ili bilo šta drugo što doprinosi da taj čin bude što prijatniji, i za vas i za bebu.

Dok hranite bebu, pokušajte da obratite pažnju na sitnice, kao što su mekoća bebine kože, miris njene kose, pogled koji traži vaše oči. To zaista jesu dragoceni trenuci, a ceo hugge koncept zapravo i jeste kreiranje što lepših momenata od kojih se stvaraju divne uspomene, kojih ćemo se sećati ceo život.

Savet

Upalite sveće, postavite ih van bebinog domašaja, ugrejte peškire, umotajte bebu, zagrlite je i pustite neku opuštajuću muziku: Uživajte u ambijentu, koji će vam pomoći da se još bolje povežete s bebom.

Pričajte priče

Prepričavanje simpatičnih dogodovština o članovima porodice mogu napraviti pravi preokret u porodičnom životu. Jednostavno pričanje deci o tome šta se dešavalo u vašem detinjstvu i opisivanje kakvi su bili vaši roditelji pre nego što su postali baka i deda pomaže detetu da porodicu doživi kao tim. I vama će to pomoći da se fokusirate na pozitivne stvari u životu, a dete će stvoriti jasniju sliku o svom poreklu i porodičnim vrednostima.

Družite se

Za mlade mame sve je novo, a istovremeno često i zbunjujuće. Zato je dobra ideja da se družite s drugim mamama, jer ćete tako biti mirniji. U Danskoj je običaj da se ženama koje su se tek porodile daju kontakti drugih novopečenih majki, kako bi mogle da se upoznaju te pruže jedna drugoj podršku. Možete napraviti i kontakt grupu roditelja dece koja s vašim mališanom idu u jaslice ili vrtić, da biste, pored razmenjenivanja tekućih informacija, mogli ponekad da se nađete i popijete kafu, i na taj način upotpunićete hygge doživljaj.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije