06.10.2014 Porodica

7 navika samohranih majki koje dobro funkcionišu

Biti samohrani roditelj je nauka i umetnost. Mnoge samohrane majke uspeju da savladaju sve izazove, a njihova deca su obično odlučinija i nezavisnija. Ipak, kraj braka nije lepo iskustvo ni za majku ni za decu. Treba se suočiti sa mnogim promenama. Kako biste sebi sve olakšali, važno je da razvijete neke navike i steknete rutinu.

samohrana majka2

Ove navike imaju efikasne samohrane majke i njih treba da steknete da biste i vi dobro funkcionisali.

1. Budite proaktivni

Nađite podršku za sebe i svoje dete. Idite na savetovanje i izbegavajte izigravanje žrtve. Imajte na umu da će stvari postati s vremenom sve lakše.

2. Gledajte pozitivno na stvari

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i raščistite jasno u sebi gde ste se uputili. Odlučite kako želite da odgajate dete i odredite tri velika značajna cilja koja treba da dostignete. Imajte na umu da će morati da prođe neko vreme dok ne vidite promenu.

3. Odredite prioritete

Ne nervirajte se oko malih stvari i usredsredite se na to da što više vremena provedete sa svojim detetom i ostvarite što bolju komunikaciju sa njim. Odredite jedno veče nedeljno za neku vrstu razonode sa decom: idite na picu u grad i slično. Neka se dete oseća stabilno i sigurno uz izgrađenu rutinu.

4. Održavajte dobre odnose sa bivšim

Pomirite se sa bivšim, bez obzira na to šta osećate prema njemu. Ne pričajte deci loše o njemu. Deca sve umeju da prihvate suviše lično. Održavajte dobre odnose sa njim zbog dece ili će se vaša deca osećati kao da moraju da zauzmu stranu, zbog čega će u sebi proživljavati velike emocionalne konflikte.

5. Prvo se potrudite da razumete, pa onda da vas razumeju

Otvoreno i nežno razgovarajte s decom. Budite iskreni, ali ne detaljišite previše i ne krivite svog bivšeg za razvod. Čak i ako smatrate da je on odgovoran, deca to ne treba da čuju od vas. Saslušajte ih, podržite ih i ohrabrite ih da pričaju o svojim osećanjima sa vama ili sa nekim kome veruju.

6. Osigurajte lagan prelaz

Sarađujte sa bivšim i sa decom kako bi ona bila pod što manjim stresom. Deca su obično pod velikim stresom idući od roditelja do roditelja posle razvoda. Dajte sve od sebe da razvijete rutine za njihov miran odlazak i miran povratak u kuću. Budite fleksibilni kod dogovaranja sa bivšim oko vremena koje provode kod vas i kod njega. Zapamtite da se deca u adolescenciji bune oko ustanovljenog rasporeda i pripremite se na to da uspostavite više kontrole.

7. Odvojite vremena za sebe

Odvojite vremena za sebe i za stvari u kojima uživate. Deca mogu da obave deo vaših obaveza (koje su u skladu sa njihovim godinama). To ne znači da treba da ih pretrpate obavezama. Ali ako mnogo očekujete od dece, postepeno ćete uticati na to da budu nezavisnija i moći ćete mirno da ih ostavite same ili pustite duže da se igraju napolju.

Najvažnije od svega je da se usredsredite na stvari koje su zaista bitne i uklonite sve ometajuće faktore. Morate naći način da pomognete deci da prođu kroz proces razvoda sa što manje trzavica.

Izvor: žena.blic.rs, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije