Ako dete neće da jede pretvorite obrok u zabavu

Rezultati jedne ankete pokazali su da se majke više nerviraju kad dete neće da jede, nego kad ima visoku temperaturu. Ukoliko ste i vi mama  koja muku muči da natera dete da pojede obrok, možda vam pomogne neki od ovih pet saveta.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Neka hrana izgleda zanimljivo
Poznato je da deca vole sve što je šareno, veselo, interesantno. Zato, ako imate problem da dete zainteresujete za hranu, napravite malu predstavu za stolom. Brokoli neka bude drvo, kolutići šargarepe sunce koje se smeje (usta nacrtajte kečapom), a od pire krompira načinite brdo. Važno je da od obroka napravite zabavu jer mališan tada neće obraćati pažnju na povrće koje jede, već na priču koju mu pričate.

2. Sedite zajedno za sto
Nemojte hraniti dete na brzinu, već odvojite dovoljno vremena za to. U suprotnom, mališan će osetiti vašu nervozu i žurbu i, logično, neće hteti da jede. Pravite mu društvo za stolom; postavite tanjir i sebi, obavezno pojedite neki zalogaj…

3. Uključite dete u pripremu obroka
Zamolite dete da vam pomogne da napravite ručak; dozvolite mu da dodaje neke sastojke, meša ih, mesi testo… Dok to radite, pričajte mu koliko je povrće zdravo i koliko će porasti ako bude redovno jeo određene namirnice (voće, povrće…)

4. Vodite dete u kupovinu
Istraživanja pokazuju da deca radije jedu ono što su “sama kupila” u prodavnici ili na pijaci. Zato, ako želite da vaš mališan konačno počne da jede spanać ili boraniju, pustite ga da samo stavi u korpu namirnice koje ste izabrali i da “samo plati” prodavcu.

5. Društvo za stolom je poželjno
Ako i pored svih preduzetih mera dete i dalje odbija da jede povrće, postavite sto i za njegovog omiljenog medu/lutku, pa ih zajedno nahranite.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije