Da li i budući očevi mogu da osete pojedine simptome trudnoće?

Trudnoća je iskustvo koje mogu da dožive isključivo žene, ali i izvestan broj muškaraca može da oseti simptome trudnoće. Najčešći simptomi koje muškarci osećaju su mučnina, anksioznost, gubitak apetita i zubobolja, a ispoljavanje simptoma najizraženije je tokom trećeg meseca trudnoće, odnosno u trenucima kada i žena ima najizraženije jutarnje mučnine i ostale prateće simptome.

Na ovu temu je urađen veoma mali broj istraživanja, međutim, studije koje su urađene pokazuju da su simptomima trudnoće skloniji muškarci koji su veoma aktivno uključeni u partnerkin tok trudnoće ili u pripreme za porođaj.

Pored lažnih simptoma trudnoće, kod muškaraca dolazi i do hormonalnih promena pred kraj partnerkine trudnoće i nakon rođenja deteta. Jedna od promena koju muškarci osećaju je porast nivoa prolaktina, hormona čija je uloga da kod majke novorođenčeta podstanke dojenje. Studije pokazuju da je nivo prolaktina kod muškaraca na najvišem nivou negde oko šestog meseca života bebe i da je upravo tada i najjača njihova povezanost sa bebom. Nivo ovog hormona kod muškaraca poraste i u trenutku kada otac čuje svoju bebu da plače.

Takođe, u nekim slučajevima nivo testosterona opada, što utiče na to da očevi posvećuju više pažnje potrebama porodice. Jedna studija je pokazala da očevi sa višim nivoom testosterona poklanjaju manje pažnje deci, dok su oni sa nižim nivoom ovog hormona skoniji da reaguju na bebin plač.

Nivo oksitocina, poznatog kao supstanca zagrljaja, takođe raste kod novopečenih očeva i povezana je sa time kako će se tata ponašati kao roditelj. Muškarci sa većim nivoom oksitocina se češće igraju sa svojim mališanima i privrženiji su im, za razliku od onih sa nižim nivoom ovog hormona.

Očevi takođe nisu imuni na bebi bluz koji se javlja nakon rođenja bebe. Postporođajna depresija pogađa čak 25 odsto muškaraca u prva dva meseca nakon partnerkinog porođaja, ali se ona kod muškaraca javlja mnogo postupnije nego kod žena, tako da često ostane neprimećena. Kod parova koji pate od depresije, takvo stanje može uticati i na bebu, tako da ne treba da ih bude sramota da potraže stručnu pomoć.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije