22.06.2015 Kutak za mame

Kako izračunati plodne dane?

Najviše šanse da zatrudni, žena ima u periodu svoje ovulacije. U tom periodu, njena jajna ćelija je zrela i spremna za oplodnju i nalazi se na putu od jajnika, do materice. Taj put jajna ćelija prolazi kroz jajovod, i ukoliko na tom putu bude oplođena, u njoj se formira plod koji se vezuje za matericu.

Foto: MorgueFile

Foto: MorgueFile

Ukoliko ne bude oplođena misija jajne ćelije se završava u materici, odakle biva izbačena tokom narednog menstrualnog ciklusa.

Kada nastaje ovulacija?
Ovulacija nastaje, tačno petnaesti dan od dana kada je počeo vaš poslednji menstrualni ciklus.
Znači, ukoliko vam je poslednji ciklus počeo prvog dana u mesecu, ovulacija će vam početi petnaestog dana u mesecu.

Kako su povezani plodni dani i ovulacija?
Sazrela jajna ćelija, spremna je na oplodnju samo 12 do 24 sata, koliko joj zapravo i treba da od jajnika, kroz jajovod stigne do materice. Upravo taj period njene spremnosti na oplodnju jeste ovulacija.

Međutim, kako spermatozoidi imaju nešto duži životni vek nego zrela jajna ćelija i mogu da prežive čak 4 do 5 dana od trenutka poslednjeg polnog odnosa, tako plodni dani ne počinju i ne završavaju se sa ovulacijom. Već počinju 4 dana pre ovulacije i traju za vreme nje i dva dana posle ovulacije.

To znači, da plodni dani počinju od 11. dana nakon prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa, traju 7 dana i završavaju se 17. dan nakon prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Pritom, najplodniji je dan kada je ovulacija.

Koliko je pouzdano odrediti na ovaj način plodne dane?
Ovakav način određivanja plodnih dana, pouzdan je i tačan jedino ukoliko su vam ciklusi tačni i uredni, odnosno ako je vremenska distanca između ciklusa tačno 28 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije