09.03.2016 Kutak za mame

Koji sportovi se preporčuju u periodu dojenja?

Fizička aktivnost je veoma korisno za žene u postporođajnom periodu. Međutim, kako bi bilo bezbedno i za vas i mališana, potrebno je pridržavati se određenih pravila…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bavite se sportom isključivo onda kada se dobro osećate. Obavezno takođe obratite pažnju na to šta vam vaše telo govori. Ukoliko se desi da se ne osećate najbolje tokom treninga, odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom.

Kada početi sa sportom nakon porođaja?

Bavljenje sportom preporučuje se već nedelju dana nakon porođaja, naravno ukoliko niste imali nikakve komplikacije i ako se smirilo krvarenje.
Ipak, postoje određeni sportovi koji se ne preporučuju dojiljama i oni kojima se možete baviti vrlo brzo nakon porođaja. U nekim slučajevima (u slučaju obilnih krvarenja, carskog reza…) potrebno je da se konsultujete sa lekarom, koji će vas najbolje posavetovati kada je najbolje vreme da počnete sa fizičkom aktivnošću.
Takođe, osluškujte svoje telo, jer ukoliko se osećate odlično nema razloga da lagano ne počnete sa vežbanjem.

Koliko često treba praktikovati trening?

Rekreacija se preporučuje još pre doručka. Takođe, ne treba zaboraviti, da je najbolje vežbe praktikovati odmah nakon što podojite bebu. Dovoljno je da imate trening tri puta nedeljno po pola sata, da bi primetili rezultate vašeg zalaganja. Osim toga, tokom samog dojenja, žena gubi čak 500 kalorija na dan.
Budite umereni u vežbanju jer povećan i dugotrajan napor mogu pogoršati kvalitet majčinog mleka (u telu je povećano lučenje mlečne kiseline, koja majčinom mleku dati neprijatan kiselkast ukus) ili smanjiti količinu.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije