17.09.2016 Kutak za tate

Glavni uzroci muškog steriliteta!

Saznajte šta najčešće uzrokuje neplodnost kod muškaraca i na koji način se ovi problemi mogu dijagnostifikovati.

???????????????

Kao i kod žena, postoji dosta uzroka muškog steriliteta – od hormonske neravnoteže, do fizičkih i psiholoških problema i/ili problema u ponašanju. Iako žena rađa decu, zbog čega se na ženski sterilitet obraća više pažnje nego na muški, ipak je važno da se uzroci muškog steriliteta sagledaju iz ozbiljnog ugla. Jer, muškarac je druga strana, bez koje čitav proces reprodukcije ne bi mogao da funkcioniše. Dr Đurđević Starović navodi neke od životnih izbora koji negativno utiču na plodnost muškarca, mada u listu nisu uključeni svi potencijalni uzroci.

Cigarete, alkohol, steroidi
U najčešće uzroke muškog steriliteta spada pušenje, jer značajno smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida. Zatim, duže korišćenje marihuane i drugih droga, kao i hronični alkoholizam. Pored bolesti zavisnosti, tu je i nekontrolisano uzimanje steroida, koje izaziva skupljanje testisa i neplodnost. Takođe, previše intenzivne vežbe dovode do proizvodnje visokog nivoa steroidnih hormona nadbubrežne žlezde, što izaziva nedostatak testosterona i dovodi do neplodnosti. Nekad i tesan veš može da bude uzrok muškog steriliteta – jer povećava temperaturu tela, što rezultira smanjenjem produkcije spermatozoida. Neuhranjenost i anemija, kao i prekomereni stres – često su uzroci neplodnosti muškaraca.

Hormoni
– Mali procenat muškog steriliteta je izazvan hormonskim problemima. Nekoliko stvari može da krene naopako sa hipotalamus-hipofiza endokrinim sistemom. Na primer, mozak možda ne uspeva da pravilno otpusti gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH). On stimuliše hormonski put koji izaziva sintezu testosterona i proizvodnju sperme. Poremećaj u otpuštanju GnRH-a dovodi do nedostatka testosterona i sperme, odnosno do prestanka njene proizvodnje – objašnjava dr Đurđević Starović.

Fizičke smetnje
Niz fizičkih problema može da izazove muški sterilitet. Oni ili ometaju proizvodni proces sperme, ili put kojim spermatozoidi putuju od testisa do vrha penisa. Te probleme obično karakteriše mali broj spermatozoida i/ili abnormalna morfologija sperme. Osim fizičkih, postoje i psihološki problemi koji mogu da utiču na neplodnost muškaraca. Međutim, ponekad je teško razdvojiti fizičke i psihološke komponente problema, jer deluju zajedno. Neki od problema su erektilna disfunkcija, prevremena ejakulacija.

Izvor: Yumama
Foto: Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije