Ne, dojenje ne mora da boli!

Nema nikakve sumnje, dojenje je jedno od najlepših životnih iskustava. Nažalost, za mnoge od nas – trenutak kada beba uhvati usnama bradavicu može biti užasno neprijatan. Ali to ne mora biti tako…

Prvo što treba da uradite jeste da proverite bebin položaj i to da li usnama dobro prianja uz bradavicu i areolu. Beba bi trebalo da zahvati što veći deo areole, tj. sve otvore mlečnih žlezda na dojkama. Usne treba da budu u nivou dojke, a bebina glava u ravnoj liniji s vratom i leđima, bez krivljenja. Kad savladate pravilno držanje bebe pri dojenju, pozabavite se tretiranjem bolnih bradavica.

Foto: Guliver/Thinkstock

JESTE LI TEK POČELI DA DOJITE?
Bolne bradavice česta su pojava u prvih pet do sedam dana dojenja. Ponekad su „krivac“ za bol bebina premalena usta, koja se uvećavaju kako beba raste i koja obično postanu dovoljno velika za normalno sisanje desetak dana posle rođenja. Ali ovakav bol zapravo je više nelagoda koja traje desetak sekundi, a zatim nestaje.

DA LI VAS BEBA UJEDE DOK SISA?
Što brže bebu stavite na dojku, to će vas manje gristi. Ako je polako prinosite, ona će početi da sisa bradavicu u roku od jedne milisekunde, a to je ono što će vas zaboleti. Tek onda kad beba širom otvori usta prinesite je dojci što brže možete, a zatim je lagano pritisnite dlanom po gornjem delu leđa kako bi hvatanje oblasti oko bradavice bilo što čvršće.

JE LI OSEĆAJ VUČENJA BOLAN?
Ako osećate kako beba „vuče“, tj. snažno izvlači mleko dok sisa, to znači da ima „dobar cug“. Ali ako vam je taj osećaj istovremeno i bolan i neprijatan, možda su bebina usta još mala da bi mogla dovoljno obuhvatiti areole, tj. da bi dojenje bilo bezbolno. Kako beba bude rasla, ovaj problem postepeno će nestajati. U međuvremenu, možete probati da koristite silikonske bradavice sa širim donjim, a tanki gornjim delom, koje će odgovarati i vama i bebi. Najvažnije je da se laktacija neometano odvija, kako bi se pravile dovoljne količine mleka.

OSEĆATE LI DA VAS BEBA GRIZE?
To znači da vam bradavica nije dovoljno duboko u bebinim ustima. Proverite da je li bebina donja usna podvijena ispod bradavice, pa ako nije, nežno je podvucite dok sisa. Tako će bebin jezik moći da se kreće napred i preko desni, što će vam pružiti olakšanje.

DA LI NA POČETKU DOJENJA OSEĆATE BOL KOJI UBRZO ZATIM NESTAJE?
To znači da trpite nelagodu od prethodnog podoja. Da biste znali jesu li se bradavice dodatno oštetile posle podoja, proverite kakvog su oblika kad beba prestane da sisa. Ako su okrugle kao borovnice, nisu ozleđene. Ali ako su našiljene kao nov ruž za usne, morate pomoći bebi da bolje obuhvati usnama dojku. U međuvremenu, pokušajte da održite laktaciju i da odmorite bradavice izmlazavanjem kad god dođe vreme za podoj. Stavite bebu na dojku ponovo na svaka dva do tri dana.

BOLI LI VAS NA POČETKU I TOKOM DOJENJA?
To znači da su vam bradavice ozleđene i da im dojenjem pogoršavate stanje. Obratite se savetniku za dojenje i sledite uputstva za tretiranje i odmaranje bradavica.

BOLI LI VAS TOKOM I NA KRAJU DOJENJA?
Moguće da je reč o ranicama na bradavici, ali ako nema vidljivih oštećenja, možda treba proveriti je li u pitanju kandida ili vazospazam, tj. suženje uskih krvnih sudova usled grča. Porazgovarajte s babicom, patronažnom sestrom ili lekarom.

UBLAŽITE NELAGODU
Kad je dojka puna mleka, areola je nabrekla i tvrda. Bebi je tada teško da obuhvati bradavicu i areolu, pa će uglavnom gristi bradavicu, a to boli! Zato je dobra ideja da ovaj deo dojke malo omekšate pre podoja. Vrhovima kažiprsta i srednjeg prsta obuhvatite bradavicu i gurnite prste unutar dojke, ka srcu, kako biste vratili mleko u dojku. Zadržite ga pet sekundi. Zatim malo izmasirajte dojku obema šakama, tako da vam prsti jedne budu pruženi iznad bradavice, a prsti druge ruke pruženi ispod nje. Blago je stisnite na nekoliko sekundi. Areola će posle ove „intervencije“ biti mnogo mekša, a beba će je lakše obuhvatiti usnama.

Ne zaboravite..
Nosite prsluče za dojilje načinjeno od nežnih, prirodnih materijala. Jastučiće (uloške) za grudnjake koristite samo ako vam mleko stalno curi, ili kad idete van kuće. Izbegavajte to u ostalim slučajevima, jer je veoma važno da dojka što češće bude otkrivena, kako bi se sušila na vazduhu.

PROČITAJTE I… Priprema za dojenje: Pet važnih pitanja i odgovora

PRVA POMOĆ ZA BOLNE BRADAVICE

PEŠKIRIĆ
Pre podoja nakvasite vrućom vodom mali peškir i iscedite ga. Vlažan i vruć peškir držite preko bolnih bradavica. Nagnite se nad lavabo kako biste posle nekoliko sekundi mogli ponovo vrućom vodom nakvasiti peškir, iscediti ga i staviti opet na bradavice. Ponovite sve dok ne osetite da su vam bradavice opuštene i spremne. Toplota će omekšati kožu, pa nećete osetiti bol prilikom dojenja.

MLEKO
Po završetku podoja, iscedite iz dojke malo mleka i nežno ga utrljajte u bradavice. Majčino mleko odličan je prirodni lek za brzo zarastanje rana.

KOMPRESA
Kompresa će deo oko bradavica održavati vlažnim i mekim. Takođe, ubrzaće proces zarastanja između dva podoja.

SO
Ako su vam bradavice ispucala, pranje u slanoj vodi posle podoja pomoći će im da brže zarastu. Napunite bokal mlakom vodom, dodajte prstohvat soli, promešajte to i probajte. Voda treba da bude slankasta. Sipajte rastvor u dve rakijske čašice, nagnite se nad lavabo i umočite bradavice u čašice s rastvorom. Natapajte ih minut-dva, a zatim ih isperite i namažite kremom za bradavice.

KREMA ZA BRADAVICE
Premda može zvučati kao rešenje za sve probleme s bradavicama, ove kreme ne treba koristiti u velikim količinama. Dovoljna je otprilike četvrtina jagodice malog prsta za obe bradavice. Preterivanje s kremama na bazi lanolina može dovesti do začepljenja pora na bradavicama, usled čega dolazi i do začepljenja kanala, te mastitisa. Pre podoja obrišite svaki višak kreme da bradavica ne bi postala klizava, a bebin hvat lošiji, što može samo pogoršati stanje ispucalih bradavica. Najbolje bi bilo da pre svakog podoja operete dojke toplom vodom.

SILIKONSKE BRADAVICE
Kratkotrajno korišćenje silikonskih bradavica tokom tretiranja ranica – zaštitiće ih od daljeg oštećenja. Ako mislite da bebin način sisanja doprinosi stvaranju ranica, zamolite savetnika za dojenje da vam preporuči oblik i tip silikonske bradavice.

PREVIŠE VAS BOLE BRADAVICE DA BISTE DOJILI?
Koristite silikonske bradavice dok vaše ne zacele. Kad beba malo poraste, dojenje će biti lakše. Najvažnije je da ne odustajete i ne prekidate laktaciju.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije