05.12.2016 Vaspitanje

9 pravila da vaš sin izraste u pravog čoveka!

Bilo je to pre oko godinu dana. Mali kafić, moj dvanaestogodišnji potomak i ja. Oko nas ljudi. Sin nešto čačka po telefonu, razmenjujemo po koju riječ sve dok on odjednom ne upita: “Mama, koji su porno filmovi najbolji?”

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Za susednim stolovima tajac. Okreću se u neverici prema dečjem glasu (glas mu je još bio dečji).

“Kao prvo, trebaju biti kvalitetni, profi. Takvi se obično plaćaju. Kao drugo, ja recimo volim američke, ali to je stvar ukusa,” odgovaram. “Najvažnije je da ne bude tamo neki kućni video, oni su baš bezveze i po svaku cijenu treba zaobići video s nasiljem i pedofilijom, ne treba kvariti sebi karmu …”

Muškarci za stolovima su zaboravili na žene s kojima su došli. Žene namjestile kisele face kao da se gade. Sin i ja nastavljamo razgovor o pornićima: zašto, što i kako. Za mene je u tom času najvažnije da moj dvanaestogodišnji sin bez pardona postavlja takva pitanja- meni! A njemu je skroz svejedno sluša li netko ili ne.

To ja nazivam poverenjem!

Rasli smo bez tate. Drugim rečima, ja sam samohrana majka. I od samog početka sam znala da ću morati biti malo drugačija majka ako mislim razbiti stereotip koji se svodi na: nepotpuna obitelj jednako nesretna obitelj.

Za ovih 14 godina materinstva, definisala sam za sebe osnovne zakone poverenja:

1. Nikad se sinu nemoj smijati!

Kad se žena smeje muškarcu, za muškarca je to uvek trauma, a kad mu se smeje majka – za njega je to duboka trauma. Bez razlike, smejete li mu se što je naopako obukao pantalone, nevešto nacrtao psa ili zato što je izjavio ljubav devojčici iz susedne klupe. Vaše smejanje zapamtiti će celi život! I nikad ga neće oprostiti.

2. Uvek odgovarajte na sva njegova pitanja!

U bilo kojoj dobi! I bez onoga “kad porasteš, samo će ti se pokazati”. Uvek i na sva. Ako ne znate odgovor, tako i recite. Zatim saznajte pa mu odgovorite. Zbunjuje vas? Detetovo pitanje vas tera da pocrvenite? Odlično – eto prilike analizirati još jedan svoj kompleks. Jer to jeste vaš kompleks. Ne usađujte ga u psihu svog djeteta. Odgovorite da vas je to pitanje bacilo u razmišljanje pa da morate malo razmisliti. Zatražite malo vremena. Deca ga rado daju.

3. Tražite savjet od sina i usvojite rješenje!

Ne možete zamisliti s kakvom lakoćom dete može rešiti neki vaš “odrasli” problem, nad kojim ste lupali glavom godinama! Svaki! Od “kakav mora biti naš novi stan” do “zašto se neprestano svađam s tim i tim” i “što ja to ne radim kako treba”. Tako se dječak uči biti muškarac, oslonac i da donosi odluke. A vi mu ukazujete poverenje i poštovanje.

4. Zaboravite frazu “sto puta sam ti rekla”!

Čak i ako ste govorili, a on nije slušao, promenite ploču. Zauvek. Vi se nemate prava takmičiti se sa detetom u bilo čemu, a to “sto puta sam ti govorila” upravo je naticanje u kojem se mama naslađuje “pobedom”. Bili ste u pravu? Baš lepo, radujte se. On će sve sam shvatiti.

5. Hvalite!

Oduševljavajte se bez onoga “samo da ovdje ovo popraviš”. Samo recite “Odlično je!” Vaš dečak sve radi odlično. Kad poraste, videće i sam što je i gde trebalo popraviti.

6. Podržavajte svaki njegov san!

“Želim biti podvodni arheolog” – odlično. Kupite mu knjige o tome. “A sada želim biti slikar.” I to je odlično. Kupite mu knjige o tome. “Sada želim biti inženjer” … Shvatili ste obrazac? Odlično! Verujte, što stvarno želi biti, odredit će tek oko dvadesete.

7. Ako dečak plače…

Znači došlo je do nevolje. Za vas je ona bezvezna (u vrtiću su mu dali groznu rižu umjesto omiljenog graha), ali je za njega ogromna! Za njega je svaka nevolja ogromna. Zato što je dečji svijet još uvijek malen da bi se riža zanemarila i izgubila u njemu… A ako se dogodila nevolja, vaše je da ga umirite! Koliko god da on ima godina. Obavezni ste da ga umirite! To je dogma, zakon vašeg budućeg uzajamnog razumijevanja: dete ne sme neutješno plakati. Nikada.

8. Ne čitajte mu bukvice!

Nadam se da ovdje nije potreban komentar.

9. Vi ste uvijek na njegovoj strani!

Ne samo na rečima, nego i na delu. Nikada ne povlađujte učiteljima koji se žale na njega, nikada ne vičite na njega “zbog društva”. Pred ljudima – On je uvek u pravu. Vaš sin je uvek u pravu!

I tada se vaš sin neće plašiti da vas pita o onome o čemu se “ne priča”. Zato što će tada znati da vi nećete viknuti na njega: “Kakvo je to pitanje ?!” ili “Kako te nije sramota ?!” Zato što će vam verovati. Drugim rečima, biće siguran u vas. A to je san svake majke. I on se može ostvariti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije