11.08.2014 Vaspitanje

Kako zabaviti klince za vreme raspusta

Kada bi svi imali sreću da deca veći deo leta mogu da provedu na moru, ne bismo razbijali glavu šta s njima dok su sami kod kuće, a roditelji na poslu. Realnost je upravo takva, a mi ne želimo da im dopustimo da po ceo dan gledaju televiziju ili igraju igrice.

father-with-two-kids-playing

Iako bi većina dece bila sasvim zadovoljna gledanjem TV-a ili igricom na računaru, znamo da im to ne smemo dopustiti pa evo nekoliko ideja kako im organizovati vreme dok su sami kod kuće.

Igra s prijateljima

Setite se samo kako ste provodili praznike kada ste bili deca. Fudbalska lopta i uže za preskakanje bili su glavni aduti i nikada nije bilo dosadno. Samo neka budu napolju i neka budu aktivni. Jedino morate da postavite čvrsta pravila koliko dugo i u koje vreme smeju da izađu.

Pospremanje

Da, neće im biti drago kada im predložite da raščiste sobu od nepotrebnih stvarčica i udžbenika, ali i poređaju igračke. No na kraju će se zabaviti kada prelistaju knjige ili pronađu neke igračke na koje su zaboravili.

Čitanje s prijateljima

Jedan od dobrih načina da ih motivišete kako bi pročitali knjigu više jeste da čitaju isto što i najbolji prijatelj ili prijateljica. Tako mogu da upoređuju utiske i jedni drugima predlože novo štivo.

Kreativni trenuci

Dečaci će sigurno neko vreme provesti u izradi grba najdražeg fudbalskog kluba, a devojčice bi mogle rado da izmisle novu kolekciju odeće.

Odredite vreme za gledanje TV-a

Jasno vam je da dan ne može proći bez toga ako je dete samo dok ste vi na poslu, pa se dogovorite da to bude u vreme kada se emituje neka serija ili crtani film koji vole da gledaju.

Odlazak u biblioteku ili neki kulturni centar

Ako imate biblioteku ili centar za kulturu u blizini, raspitajte se kakve programe i radionice nude pa neka dete učestvuje u njima. Predložite da ih ide nekoliko, na primer, prijatelja iz razreda pa ćete se osećati sigurnije što su van kuće bez vaše pratnje.

Pitajte ih šta žele

Na kraju ih pitajte šta bi želeli da rade. Možda imaju neku dobru ideju koja će ih učiniti srećnima i skratiti im vreme.

Izvor: tportal. hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije