04.08.2014 Vaspitanje

Ključ samopouzdanja deteta: Slušajte ga, hvalite i podstičite

Razvojem pozitivne slike o sebi, dete stiče preduslov za bolji školski uspeh, integrisanje u društvo i porodicu, a uveliko utiče i na njegovo ponašanje u periodu kada je odrastao.

83663430-630x353

Samopouzdanje nije urođena vrlina, ona se oblikuje kroz odgoj i odrastanje, slažu se psiholozi. Osnovni uslov za razvoj samopouzdanja kod deteta jeste da se ono oseća voljeno i prihvaćeno. Studije pokazuju da se problemi sa samopouzdanjem deteta najčešće pojavljuju oko desete godine detetovog života. Postoje razne tehnike kojima roditelji mogu podstaći dete da stvori pozitivnu sliku o sebi, piše „Super dadilja“.

1. Nemojte etiketirati dete

Budete li nazivali dete „sramežljivim“, „nervoznim“ ili sličnim izrazima, pridonećete tome da se ono oseća drugačije i manje vredno od drugih. Takve etikete na neki način postaju samoispunjavajuće proročanstvo, upozoravaju psiholozi.

2. Aktivno ga slušajte

Ako dete želi nešto da vam kaže, požali se ili samo prepriča događaj, važno je aktivno ga slušati. Tako ono dobija utisak da su njegove misli i osećanja važni, a i uči se da ih lakše izraža.

3. Objasnite da su svi ponekad nesigurni

Ako dete shvati da ono nije ništa različito od drugih ljudi, stiče utisak uklopljenosti i integrisanosti u društvo. Takođe, time se daje i važna lekcija iz ljudske psihologije, pa ono uči da analizira i tuđe uzroke nekog ponašanja i nesigurnosti.

4. Budite pozitivan primer

Kao i sa svim drugim, i po pitanju samopouzdanja detetu su najvažniji roditeljski uzori. Kritikujete li sami sebe pred detetom ili dopuštate drugima da to čine, time mu dajete do znanja da je to normalno ponašanje.

5. Hvalite, ali budite umereni

Nakon uspešno obavljenog zadatka, sportskog uspeha ili dobre ocene, treba dete pohvaliti. Ipak, ako stalno hvalite dete, tada to gubi na verodostojnosti. Umesto toga pitajte dete „zar nisi ponosan na sebe“ i time ćete ga podstaći da samo razmišlja o svojim postignućima.

Izvor: 24sata.hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije