28.11.2014 Vaspitanje

Šta kad mališana muče domaći zadaci?

Iako većina stručnjaka smatra kako nije dobro da roditelji pomažu deci u pisanju domaćih zadataka, većina njih ipak to zanemaruje.

domaći zadatak

Danas su roditelji gotovo uvek u škripcu s vremenom, pa posmatrati dete kako satima sedi i gleda u prazan papir postaje neizdrživo.

S obzirom na to da se obimno gradivo stalno povećava i učitelji su primorani više toga da gradivo prebace na roditeljska i dečja leđa jer ne uspevaju da to učine za vreme nastave. Čak i ako odlučite da nećete pomoći detetu važno je da ga proverite kada dete bude gotovo. Ovo zahteva svega nekoliko minuta, lako ćete uočiti ako se detetu potkrala neka greška.

Nije u redu da vi pišete detetov domaći zadatak, jer će svaki učitelj to primetiti, a vas će smatrati nemarnim roditeljem.

Kada zadatak bude gotov neka dete samo oceni svoj rad. Postavite unapred kriterijume. Domaći zadatak mora biti uredan, slova ne smeju prelaziti preko crte, sveska ne sme biti umrljana od olovke, a sam sadržaj mora biti tačan. Tako će dete težiti da zadatak što bolje uradi. Vreme kada bi trebalo da aktivno učestvujete u zadatku je kada primetite da dete greši i da mu je potrebna pomoć.

Detetu omogućite tišinu za vreme pisanja zadataka kako bi se moglo koncentrisati. Kada se umori neka prošeta, popije malo vode ili soka, ode na svež vazduh i nakon pauze od desetak minuta nastavi s radom.

Budite podrška detetu, ne ljutite se kada nešto ne razume.

Izvor: index.hr, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije