09.10.2014 Vaspitanje

Šta kada dete nema drugare u školi?

Ukoliko vaš mališan iz škole dolazi pokunjen jer tokom malih i velikih odmora nije bio uključen u igru vršnjaka, pročitajte savete jedne mame koja se susrela sa ovim problemom.

usamljeno dete

Mama blogerka Džojs Slejton ima devetogodišnju ćerkicu koja već godinama pati zbog odbacivanja od strane društva u školi. Međutim, tek kada je mama Džojs to primetila, problem je rešen. Naime, Džojs je počela da volontira u školi svoje ćerkice i potrudila se na sve načine da svoju ćerkicu uključi u igru druge dece i to je urodilo plodom – danas ova devojčica ima mnogo drugara!

Evo njenih predloga:

Igračke za školu

Poklonite svom usamljenom mališanu veliku kutiju prepunu kreda u boji i posavetujte ga da, ukoliko je to dozvoljeno, na velikom odmoru nacrta nešto na asfaltu ispred škole. Neka kutiju ostavi slobodnom kako bi svi kojima se dopadne ova aktivnost mogli da uzmu kredu i pridruže se.

Ohrabrite ga da se pridruži

Ako se u školi vašeg deteta organizuju takmičenja i kvizovi, predložite mu da se prijavi za neki kako bi steklo socijalne veštine. Takođe, ovo je prilika da se istakne i skrene pažnju na sebe.

Čekanje u redu

Ukoliko su „školice“ popularne na malom i velikom odmoru, predložite svom mališanu da se jednostavno pridruži grupi tako što će stati u red. U ovakvim igrama su dobrodošli svi koji, jednostavno, stanu u red.

Praćenje mode

Razmislite: za šta su mališani ovih dana zainteresovani? Da li su to neke sličice, narukvice ili lego kockice? Pratite sa svojim dečakom ili devojčicom interesovanja današnje dece i pomozite mu da se uključi u popularne dečje aktivnosti.

Knjiga je ponekad najbolji drug

Ovo nije savet koji će vam pomoći da dete uključite u igru, ali ukoliko su odmori vašem mališanu bolni zbog ignorisanja od strane drugih, a voli da čita, obezbedite mu dovoljno knjiga da na svakom odmoru između časova uživa!

Organizujte druženja s decom prijatelja i rođaka

Možda bi ovo moglo biti neprijatno vašem usamljenom detetu, ali nije loša ideja da pozovete mališane iz komšiluka ili članove dalje porodice i osmislite nazabavnije moguće igre!

Osmislite posleškolske aktivnosti

Organizujte komšijski „klubić“ u kojem će mališani moći da se druže i crtaju zajedno, prave mozaike, kolaže i grade prijateljstva kroz kreativne igre.

Izvor: yumama.com, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije