Foto: Pixabay/Free Images
Vlakna su suštinski važna za zdravu probavu. Ona bubre u stomaku, pospešuju izbacivanje stolice i snižavaju krvni pritisak.
Dijetna vlakna su biljnog porekla i za njihovo varenje ljudski organizam nema odgovarajuće enzime, zato ostaju nesvareni i tako se izlučuju.
Ona igraju važnu ulogu, sprečavaju tvrdu stolicu i olakšavaju prolaz hrane kroz creva.
U nastavku pročitajte primer idalnog jelovnika bogatog vlaknima.
– Ujutru obavezno na prazan stoma popiti hladan voćni sok.
– Doručak – Kafa od žita sa slatkom pavlakom, crni integralni hleb, maslac, marmelada ili med.
– Užina – Punomasni jogurt sa zobenim pahuljicama.
Foto: Pixabay/Free Images
– Ručak – Supa od povrća, integralna testenina sa sosom od mlevenig mesa, salta od kupusa sa pasuljem.
– Užina – Narandža i kivi.
– Večera – Integralni hleb, namaz od svežeg sira sa paprikom i šolja svežih borovnica.
Dijetna vlakna takođe štite zidove creva, jer ubrzavaju izlučivanje crevne sluzi. Usporenim pražnjenjem želuca, vlakna smanjuju iskorišćenost hranljivih materija.