06.01.2016 Ishrana trudnica

Pravilna i zdrava ishrana: Put do zdravog potomstva!

Da li će se beba roditi zdrava ne zavisi samo od genetskog
potencijala koje joj prenose roditelji, već dobrim delom i
od njihovih životnih navika.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Neadekvatna ishrana pre začeća i tokom trudnoće negativno se
odražava na zdravlje trudnice i njene bebe. Zato je najbolje da
se sa odgovarajućim promenama započne najmanje tri meseca pre začeća.

Pravilna ishrana pomoći će majkama da bolje i lakše
podnesu trudnoću te da rode i odgajaju pametnije, zdravije, fizički snažnije dete. Veoma važan element na tom putu jeste jod. Ovaj element osnovni je gradivni element hormona štitaste žlezde koji reguliše rast i razvoj ćelija organizma.

Međutim, od svih organa, mozak je najosetljiviji na nedostatak joda u organizmu. Tokom organogeneze (prva tri meseca embrionalnog razvoja), u telu vaše bebe svakog minuta
stvara se oko dva i po miliona novih nervnih ćelija. Njihovo
umnožavanje, razgranavanje, međusobno povezivanje (stvaranje
neuronske mreže) i formiranje ovojnica nervnih ćelija nastavlja
se kroz ceo period života unutar materice i traje sve do treće
godine života.

Veliki broj faktora utiče na ove složene procese, a dovoljno gradivnog materijala (ishrana) osnovni je preduslov za
njihovo normalno odvijanje. Od svih prehrambenih elemenata,
jod je najvažniji za formiranje zdrave i razgranate neuronske
mreže. Nedostatak joda u trudnoći i prvim godinama detetovog
života najčešći je uzrok mentalne zaostalosti mališana. Nažalost,
količina joda na planeti je ograničena, nije obnovljiva i stalno se
smanjuje, a samim tim i namirnice koje konzumiramo oskudevaju
ovim važnim elementom.

Zbog toga je u našoj zemlji obavezno dodavanje joda u kuhinjsku so. Dnevne potrebe odraslog čoveka za solju iznose oko 150 mikrograma, ali se tokom trudnoće i perioda dojenja one dvostruko uvećavaju. Međutim, zbog rizika od povišenog krvnog pritiska i nastanka otoka, trudnicama se savetuje da isključe kuhinjsku so iz ishrane, pa dnevnu dozu joda treba da obezbede iz morskih plodova ili redovnim pijenjem vode bogate
prirodno rastvorenim jodom.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije