01.12.2016 Trudnoća

Koliki je značaj pravilne ishrane u trudnoći?

Najbolje vreme da se počne sa zdravom ishranom je pre začeća – na taj način osiguraćete i sebi i svojoj bebi odličan start.
Pravilna ishrana ima značajnog udela u zdravom životu u svakom dobu, a posebno onda kada ostanete u drugom stanju ili kada to planirate. Tokom trudnoće, pravilna ishrana doprineće da se vaša beba razvija i raste, a da se vi osećate dobro i odmorno.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

 

Svakodnevnom raznovrsnom ishranom omogućićete ravnomeran unos hranljivih materija potrebnih za razvoj bebe. Isto tako, da ne biste brinuli, neke namirnice je najuputnije izbaciti iz upotrebe u tom periodu. Najbolje vreme da se počne sa zdravom ishranom je pre začeća – na taj način osiguraćete i sebi i svojoj bebi odličan start. Kada odlučite da ostanete u drugom stanju, počnite da planirate kako, kada i šta jedete i dovedite svoju težinu na normalu, da ne biste brinuli o višku kilograma tokom i posle trudnoće.

 
Da li da menjam navike u ishrani?
Najgore posledice neadekvatne ishrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoće i u poslednjem trimestru kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranljive materije dobijaju direktno od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom detetu. Ukoliko ste se i do trudnoće pravilno hranili, malo je izmena potrebno da i tokom trudnoće nastavite tako – jedina razlika je što se povećavaju potrebe za kalorijama, belančevinama, vitaminima, mineralima i vodom.

Koliko je baš vama potrebno odredite sami uz konsultaciju sa lekarom, jer to zavisi od vaše starosti, težine, nivoa aktivnosti i individualnog metabolizma. Sasvim je normalno da vam se apetit poveća i da jedete više nego obično jer vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba da jedete za dvoje. Izuzetno je važan kvalitet hrane, a ne njena količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.
Koje sve namirnice treba da budu zastupljene na jelovniku trudnice?
U pravilnoj ishrani treba da bude zastupljeni ugljenii hidrati, belančevine, vitamini i minerali, odnosno treba dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane – meso i njegove alternative bogate belančevinama, hleb i žitarice, voća, povrća, žitarica, mleka i mlečnih proizvoda.

 
Koliko i koje tečnosti je potrebno da pijem u trudnoći?
Minimum dnevnog unosa vode je osam čaša, a leti čak i više.
U trudnoći je veoma važno unositi dovoljnu količinu tešnosti. Minimum dnevnog unosa vode je osam čaša, a leti čak i više. Izbegavajte zašećerene voćne sokove, kola pića ili gazirana, veštačka pića – mnogo žena se ugoji tokom trudnoći samo zato što ne mogu da se odreknu loših navika i piju mnogo upravo ovakvih napitaka.

Nedovoljan unos vode kod trudnica može dovesti do nesvestice ,slabosti mišića i povećanog osećaja uznemirenosti, a fetus ne dobija dovoljnu količinu hrane, slabo se odvode štetne materije, stalno se nalazi u povišenoj temperaturi i ima smanjenu količinu plodove tečnosti. Dehidratacija opasno ugrožava rast i razvoj bebe, a kod nekih žena može izazvati preuranjene trudove i porođaj.

 
Da li će mi noge više oticati ako pijem puno tečnosti?
Nemojte se uzdržavati od pijenja tečnosti, to vam neće umanjiti otoke, naprotiv nedovoljno unošenje tečnosti tokom trudnoće može opteretiti bubrege koji će onda zadržavati tečnost da bi osigurali dovoljnu količinu tečnosti u organizmu. Najbolje je piti vodu jer potpomaže rad bubrega, a veoma je korisna i protiv zatvora. Ukoliko patite od blagog zadržavanja tečnosti u telu, stanje nećete poboljšati time što ćete smanjiti unost tečnosti.

 
Kako da pijem više vode?
Pokušajte da uvedete običaj da pijete čašu vode čim se probudite, po jednu za obrokom i jednu pred spavanje. Ne preterujte sa pijenjem pred spavanje da ne morate suviše često da mokrite tokom noći. Ako ste kod kuće ceo dan napunite neku flašu sa količinom vode koju treba tokom dana da popijete i onda nju punite sokom, čajem ili nekim drugim napitkom.

Kada ispraznite flašu, znaćete da ste ispunili cilj za taj dan. Kada ste na poslu, pijte po jednu čašu vode svakog sata. Popijte po jednu čašu vode pre i jednu posle svakog obroka. Ukoliko osetite glad, prvo popijte čašu vode – tako ćete se osetiti sitim i dobiti na vremenu dok ne morate zaista da jedete – na taj način možete smisliti šta ZDRAVO da prezalogajite. Dovoljan unos tečnosti možete omogućiti isupom, sokovima i mlekom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije