19.11.2013 Korisni saveti

20 minuta vežbanja za zdrav razvoj bebinog mozga

Deca čije su majke vežbale u toku trudnoće lakše prepoznaju zvukove nakon rođenja, pokazalo je istraživanje kanadskih neurologa. Istraživači su otkrili da fizička aktivnost majke podstiče razvoj bebinog mozga u stomaku, a da bi se postigao ovaj rezultat , dovoljne su samo tri dvadesetominutne serije vežbi nedeljno.

vezbanje

Optimistično verujemo da će ovo otkriće podstaći žene da više brinu o svom fizičkom zdravlju, jer jednostavan čin vežbanja može doneti mnogo dobra detetu, ne samo dok je beba, nego i u budućnosti”, rekao je jedan od naučnika iz tima.

U istraživanju je učestvovalo 10 trudnica koje su vežbale tri puta nedeljno, po 20 minuta. Neke su brzo hodale, druge trčale, vozile bicikl ili plivale. Druga grupa trudnica nije bila mnogo fizički aktivna.

Posle rođenje beba, naučnici su izmerili njihovu moždanu aktivnost. Dok su bebe spavale na majčinim krilima, nekoliko puta im je pušten isti zvuk koji nije bio ometen nekim drugim zvucima.

Bebe čije su majke vežbale, mogle su lakše da razlikuju te zvukove. To je jedan od dokaza da se njihov mozak brže razvio.

Osim ovog istraživanja, i ranije studije dokazale su da vežbanje u trudnoći utiče i na koeficijent inteligencije i bogatiji rečnik kod dece od godinu do pet godina starosti.

Pretpostavlja se da vežbanje pozitivno utiče na razvoj bebinog mozga zbog povećanog protoka kiseonika. Buduće mame, odvojte 20 minuta za svoje zdravlje, a pre svega za zdravlje svog nerođenog deteta.

Izvor: Žena Blic
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije