19.11.2013 Trudnoća

Kako se grudi menjaju tokom trudnoće

Jedan od prvih znakova trudnoće , svakako su otekle grudi. Skoro od trenutka začeća, žensko telo počinje svoje pripreme za dojenje. Povećava se količina masnog tkiva i pojačan je protok krvi kroz njih, kako bi se potpomogao rast mlečnih žlezda i kanalića. Grudi tada postaju veće i teže, a kod nekih trudnica se javlja i oticanje i problemi sa preosetljivošću.

grudi

Hormoni

U toku trudnoće dolazi do povišenog nivoa estrogena i progesterona koji dovode do rasta mlečnih žlezda i kanala, a njihov nivo posle porođaja opada , čime nastupa početak laktacije. Visok je nivo i laktogena čije je izlučivanje važno za rast dojki i bradavica, kao i povećanje i potamnjivaje areola. Takođe se povećava i nivo prolaktina čija je glavna uloga stimulacija mlečnih žlezda u periodu dojenja, odnosno regulacija lučenja mleka.

Ovaj hormon se naziva i „materinski“ hormon zbog osećaja koji se budi u majci, takozvanog materinskog instikta. U prvih 48 sati nakon porođaja, nivo prolaktina raste brzo i priprema grudi za fazu dojenja.

Veličina

Rast grudi se obično usporava ili zaustavlja na kraju prvog tromesečja, ali se svakako može i nastaviti. Nekim trudnicama se ova promena ne dopada pa zbog toga moraju da vode računa o svojoj ishrani, da ne dobiju previše na težini. Na ovaj način možete delimično uticati na veličinu grudi, ali nikako ne možete uticati na hormone.

Vene

Zbog progesterona koji opušta krvne sudove, kroz njih teče veća količina krvi, povećan je protok, odnosno prokrvljenost kako bi grudi bile spremne za dojenje. Ova pojava čini vene izražajnijim, posebno kod žena sa osetljivijim tenom. Ne brinite, posle porođaja i prestanka dojenja, sve se vraća u normalu.

Pomozite sebi i svojim grudima

Nosite grudnjake koji vam grudi drže čvrsto, ali pazite da vam on ne bude premali. Izbor dobrog grudnjaka smanjiće vam bolove u grudima. Isprobajte nekoliko modela pre same kupovine jer je najvažnije da vas on ne žulja, ne grebe i ne iritira kožu bradavica i dojki i naravno, da je od čistog pamuka.

Izvor: www.yumama.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije