20.06.2014 Korisni saveti

Sve o amniocentezi: Kako izgleda procedura i koliko dugo traje?

Amniocenteza je procedura kojom se uzima plodova voda iz materice, koja se šalje na laboratorijske analize radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromozoma. Ovaj dijagnostički test se preporučuje od strane lekara, nakon abnormalnih rezultata tripl testa, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

amniocenteza

Donosimo vam informacije o tome kako se pripremiti za amniocentezu i koliko dugo traje.

Šta se dešava neposredno pre amniocenteze?
Neposredno pre procedure manji deo stomaka se čisti antiseptikom radi denzifekcije. Takođe, moguće da ćete dobiti lokalni anestetik ili tabletu za smirenje da biste bili opušteni tokom procedure.

Da li ova metoda boli?
Fizički procedura nije bolna, ali trudnice često osećaju veliki psihički pritisak
Svaka trudnica ovu proceduru drugačije doživljava i oseća, ali fizički ova metoda nije bolna. Majka oseća samo trenutak plasiranja igle i u tom trenutku može refleksno da se uplaši za bebu.

Trudnica obično oseća psihički pritisak ili strah zbog ove procedure, pa je obavezno potrebno obaviti detaljne razgovore s lekarima, kako bi se objasnio sam postupak procedure.

Kako izgleda sam postupak amniocenteze?
Lekar na ultrazvuku prvo locira poziciju posteljice i fetusa i na osnovu toga zna gde treba da unese tanku šuplju iglu kroz stomak i matericu, sve do posteljice, tačnije plodove vode koja se izvlači.

Potrebno je oko 20 dl tečnosti koja sadrži ćelije fetusa i koja se dalje šalje u laboratoriju na analize. Nakon vađenja plodove vode lekar prati stanje preko ultrazvuka, prati da li imate kontrakcije i sluša otkucaje srca bebe.

Koliko dugo traje ova procedura?
Za ovu proceduru potrebno je oko 45 minuta, iako vađenje plodove vode traje svega 5 minuta. Ostatak vremena vas sestra priprema za proceduru, a veći deo lekar preko ultrazvuka posmatra i prati poziciju i stanje bebe pre, u toku i nakon procedure.
Koliko dugo treba da mirujem nakon amniocenteze?

Nakon procedure obavezno je 72 sata strogog mirovanja. Takođe, prepisuje se terapija protiv kontrakcija, eventualno lekovi za smirenje, a preporučuje se konzumiranje što više tečnosti.

Kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon amniocenteze?
Veoma je važno da minimum dve nedelje izbegavate bilo kakav fizički napor. Izbegavajte vežbanje, podizanje tereta i seksualne odnose.

Izvor: bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije