29.01.2014 Trudnoća

Nedeljni razvoj trudnoće: 24. nedelja

Sada ste u 24. nedelji, što znači da ste u 6. mesecu trudnoće, možete li verovati? U ovoj nedelji promeniće se vaše mere kako beba bude rasla i pripremala se za život izvan materice.

24 nedelja

Vaš život

Tokom rutinske kontrole kod ginekologa, proveriće se položaj bebe pregledom stomaka. Možda će ginekolog metrom izmeriti spoljašnje mere stomaka. Ovo je dobar pokazatelj bebine veličine i napretka u razvoju. U ovoj fazi postoji mnogo varijacija u trudnoći, što znači da možda vaša sestra ili komšinica neće imati stomak iste veličine kao i vi.

Do sada vaš trudnički stomak će ponekad uzrokovati nelagodnost, posebno dok spavate. Preporučljivo je da tokom trudnoće spavate na levom boku, jer ovaj položaj omogućava maksimalan protok krvi i hranljivih materija do posteljice i vaše bebe. Takođe, ovaj položaj omogućava bolje funkcionisanje bubrega.

Najbolji savet za sve trudnice je da unose dovoljnu količinu tečnosti. Pokazalo se da je dehidratacija mogući uzrok preranog porođaja, pa pijte dnevno bar osam čaša vode.

Vaša beba

U ovoj nedelji vaša beba se priprema za život izvan materice stvarajući sloj sala po celom telu, a koji će joj pomoći da izdrži promene temperature posle rođenja. Pluća počinju da luče surfaktant. Ova supstanca održava unutrašnjost pluća vlažnim i sprečava tkivo da se međusobno slepe. Vaša beba će do sada već uveliko vežbati disanje.

Iako nije optimalna situacija, ako bi se beba rodila od ove nedelje, imala bi dobre šanse da preživi, jer je većina organa na svom mestu i funkcionišu. Međutim, ipak bi morala provesti određeni period u inkubatoru.

Pratite razvoj trudnoće po nedeljama OVDE.

Izvor: www.klinikaperinatal.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije